Amerikaanse minister van Justitie getuigt in Huis van Afgevaardigden na verlaging strafeis

De Amerikaanse minister van Justitie, William Barr, wordt op het matje geroepen door de Democraten. Hij moet zich verantwoorden voor de zaak van Trumps ex-adviseur Roger Stone.
AFP De Amerikaanse minister van Justitie, William Barr, wordt op het matje geroepen door de Democraten. Hij moet zich verantwoorden voor de zaak van Trumps ex-adviseur Roger Stone.
De Amerikaanse minister van Justitie, William Barr, wordt op 31 maart in het Huis van Afgevaardigden, een van de twee kamers van het Congres, verwacht. Dat melden de Democraten in de commissie Justitie op Twitter. Barr zal zich in die commissie onder meer moeten verantwoorden voor de verlaging van een strafeis tegen Roger Stone, een vertrouweling van president Donald Trump. De president had zich op Twitter kwaad gemaakt over de te zware straf die zijn adviseur riskeert.

In een brief, gericht aan Barr, schrijven de Democraten dat ze hem onder meer willen bevragen over “het misbruik van ons strafrecht voor politieke doeleinden”. Dat misbruik is “gevaarlijk voor onze democratie en onaanvaardbaar voor de commissie Justitie”, aldus de Democraten.

Boekje te buiten

In de brief halen de Democraten drie voorbeelden aan van de voorbije week waarin Barr zijn boekje te buiten ging. Een ervan is “de beslissing om uw eigen aanklagers te overrulen en de aanbevolen straf voor Stone te verlagen, schijnbaar op vraag van de president”. “Deze beslissing leidde ertoe dat de vier aanklagers die de zaak behandelen zich allemaal uit protest hebben teruggetrokken”.

De oud-adviseur Roger Stone lijkt strafvermindering te krijgen als het van Trump afhangt.
REUTERS De oud-adviseur Roger Stone lijkt strafvermindering te krijgen als het van Trump afhangt.

Roger Stone moest zich vanwege zijn rol in de Ruslandaffaire verantwoorden voor het gerecht. In november werd de oud-adviseur van Trump door een jury schuldig bevonden op zeven punten, onder meer voor liegen tegen het Congres, belemmering van de rechtsgang en het beïnvloeden van getuigen in het kader van de verkiezingscampagne van 2016. Volgens de aanklagers moet hij volgens de richtlijnen een straf tussen 7 jaar en 3 maanden en maximaal 9 jaar krijgen, maar dat vond Trump “zeer vreselijk en oneerlijk”. “Kan deze gerechtelijke dwaling niet toestaan!”, tweette hij. Kort daarop liet het ministerie weten dat het een kortere celstraf zou vragen. 
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lilianne Van Neylen

  Zoals geweten: Trump heeft alleenmacht over de oorlogsknop, de rechters, Het huis en Amerikaanse miljarden. Zoals het hoort bij een dictator. Toch kiezen ze voor hem. Het moet zijn dat de gemiddelde Amerikaan dit leuk vindt!

 • Karel Dierckx

  Stone is veroordeeld, Daan Roos, en dus is zijn schuld bewezen geacht. Alleen de strafmaat moet nog bepaald worden en het gewicht van de bewijslast heeft daar geen invloed op.

 • Diane Bernaerts

  Die Barr is gewoon de handpop van Trump.

 • Daan Roos

  Indien zou blijken dat de beschuldingen van de commissie Müller tegen Stone zwak zijn en ontstaan zijn door vooringenomenheid en niet door sterke bewijzen, dan ......

 • Peter De Sutter

  En dat is geen gesjoemel door de ‘president’???