Amerikaanse minister van Defensie wil groter Europees engagement tegen Iraanse agressie

VS-minister van Defensie Mark Esper.
AP VS-minister van Defensie Mark Esper.
De Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper heeft in Brussel nog eens opgeroepen tot een groter militair engagement van de Europese landen in de Golfregio, aan de zijde van de VS. Dit om "te helpen een Iraanse agressie af te schrikken".

“In Saudi-Arabië blijven we onze partners versterken met bijkomende vliegtuigen, lucht- en raketafweersystemen en andere defensieve troeven", aldus de minister, tijdens een conferentie in het Brusselse Concert Noble georganiseerd door de Amerikaanse denktank German Marshall Fund. "We manen onze bondgenoten in Europa aan ons voorbeeld te volgen en hun eigen steun te leveren, om te helpen Iraanse agressie af te schrikken, stabiliteit in de regio te promoten en de internationale, op regels gebaseerde orde te verdedigen.”

Esper was vandaag in Saudi-Arabië, in het kader van een rondreis waarbij hij ook naar Afghanistan en Irak is gegaan. Daarna trok hij naar Brussel. In Riyad sprak hij met de Saudische koning Salman bin Abdoel Aziz al-Saud over de "strategische samenwerking" tussen de Verenigde Staten en Saudi-Arabië, na de beslissing van Washington om duizenden soldaten naar het koninkrijk te sturen.

Sinds de unilaterale terugtrekking van de Verenigde Staten uit het akkoord over het nucleaire programma van Iran, zijn de spanningen tussen Washington en Teheran toegenomen. Die spanningen liepen sterk op na de aanval op olie-installaties in Saudi-Arabië. 
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Diane Bernaerts

  Iraanse agressie? Hebben we ooit al last gehad van "agressie" vanwege Iran? OK, hun mensenrechten en vrouwenrechten kunnen beter, maar dat geldt a fortiori voor Saoedi-Arabië, de dikke vriend van Trump, ondanks de moord op Khashoggi.

 • Gerry Cle

  Er was vrede en een goede samenwerking tussen Iran en de EU tot de VS alle verdragen van tafel veegde en een boycot tegen Iran begon.

 • johan debue

  Zou beter zeggen Amerikaanse agressie.

 • Gunter Verleyen

  We hebben ook geholpen met Syrië daarna heeft Trump alles cadeau gegeven aan dictators Erdogan en Poetin, waarom zouden wij ons vel riskeren voor zo'n President, hij heeft trobbles met Iran dat "Make America Great Again" het zelf doet, het gaat hem enkel om de olie

 • Rik Connaerdt

  First things first: eerst die extra heffingen op Europese producten weg. Dan mag mr. Esper het ons nog eens vragen.