Amerikaanse minister van Defensie afgereisd naar Saoedi-Arabië

Mark Esper wordt verwelkomd in Riyad.
REUTERS Mark Esper wordt verwelkomd in Riyad.
De Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper is naar Saoedi-Arabië afgereisd, te midden van aanhoudende spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran. Volgens een Pentagon-woordvoerster zal Esper in Riyad Saoedische vertegenwoordigers ontmoeten om er over "gemeenzame, regionale verlangens" te praten. Iran beschouwt het soennitische Saoedi-Arabië als zijn aartsvijand.

Esper bevond zich zondag nog in Afghanistan, waar hij onder andere president Ashraf Ghani had ontmoet.

Sinds de unilaterale terugtrekking van de Verenigde Staten uit het akkoord over het nucleaire programma van Iran, zijn de spanningen tussen Washington en Teheran toegenomen. Die spanningen liepen sterk op na de aanval op olie-installaties in Saoedi-Arabië.

Anderhalve week geleden had Washington nog aangekondigd extra troepen te sturen naar het koninkrijk. Ook werden daar twee Patriot-raketafweersystemen en twee eskaders met gevechtsvliegtuigen gelegerd. 
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Janna Boonstra

    Saoedi-Arabië en olie. De VS wil alleen hun belangen vrijwaren. En gelukkig lachen de Sovjet-Unie daar om. Doei Trump !!!!

  • Kees Huls

    Zeer gevaarlijke ontwikkelling

  • Frans Peeters

    Hoe de media de waarheid kunnen draaien, Iran is wel een door in het oog van SA net als Jemen en Syrie