Amerikaanse minister Pompeo overlegt met taliban, schrapt 1 miljard dollar hulp voor Afghanistan

Archiefbeeld. De Amerikaanse minister Mike Pompeo van Buitenlandse Zaken.
EPA Archiefbeeld. De Amerikaanse minister Mike Pompeo van Buitenlandse Zaken.
De Amerikaanse minister Mike Pompeo van Buitenlandse Zaken heeft maandag in Qatar leiders ontmoet van de Afghaanse taliban. Hij wil de opstandelingen onder druk zetten om "de overeenkomst na te leven die vorige maand is ondertekend", aldus zijn woordvoerster. Ook kondigde de minister aan 1 miljard hulp aan Afganistan op te schorten vanwege de politieke crisis in dat land.

Het overleg met de leiders van de taliban vindt plaats op luchtmachtbasis al-Udeid in de Golfstaat, waar Amerikaanse troepen zijn gelegerd. Het is voor zover bekend de eerste keer dat de taliban rechtstreeks om de tafel zitten met zo'n hoge Amerikaanse functionaris.

Pompeo ging vorige maand ook al naar Doha voor de ondertekening van het historische akkoord met de opstandelingen. Die deal moest de weg vrijmaken voor de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Afghanistan, waar de VS al bijna 20 jaar strijden tegen de taliban.

De overeenkomst heeft nog geen eind gemaakt aan het geweld in Afghanistan. De taliban moeten ook nog gaan onderhandelen met de regering in Kabul, maar dat overleg is nog niet van de grond gekomen. De opstandelingen en de Afghaanse regering steggelen over de vrijlating van duizenden gevangen talibanleden.

Archiefbeeld. Luchtmachtbasis al-Udeid te Qatar.
REUTERS Archiefbeeld. Luchtmachtbasis al-Udeid te Qatar.

1 miljard hulp geschrapt

De situatie wordt bemoeilijkt door de politieke crisis in Kabul. De VS zijn “zeer teleurgesteld” omdat zowel president Ashraf Ghani als zijn aartsrivaal Abdullah Abdullah zeggen de presidentsverkiezingen te hebben gewonnen. Ze hebben zich allebei laten beëdigen. 

Pompeo heeft daarom een bliksembezoek gebracht aan de Afghaanse hoofdstad. Hij sprak daar met zowel Ghani als Abdullah om een uitweg te vinden, maar besloot 1 miljard dollar  (omgerekend 900 miljoen euro) aan buitenlandse hulp te schrappen

Ook in 2021 kan de hulp met 1 miljard gekort worden als er geen oplossing komt. De minister is bereid de plannen te herzien wanneer er een “inclusieve” regering is gevormd die “voor vrede en veiligheid kan zorgen”. Volgens verschillende media ontvangt Afghanistan normaal gesproken ongeveer 4,5 miljard euro aan Amerikaanse hulp.

De politieke crisis in Afghanistan bemoeilijkt de vredesonderhandelingen tussen de VS en de militant-islamitische taliban. Vorige maand werd een vredesakkoord bereikt waarin is afgesproken dat de VS alle troepen terughalen en sancties intrekken als de taliban helpen in de strijd tegen jihadistische groepen. Desondanks laaide het geweld op, omdat de groepering en de Afghaanse overheid het niet eens kunnen worden over de vrijlating van ongeveer vijfduizend gevangen talibanstrijders.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.