Amerikaanse minister Pompeo begonnen aan vijfdaagse reis door Centraal- en Oost-Europa

Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en zijn echtgenote Susan komen aan in Praag.
AFP Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en zijn echtgenote Susan komen aan in Praag.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo is vandaag in Praag een vijfdaagse reis begonnen langs vier Centraal- en Oost-Europese landen die hij “grote vrienden van Amerika” noemt. Hij wil de invloed van Rusland en China in Europa indammen. Het bezoek komt terwijl de VS voorbereidingen treffen om troepen in Europa te verplaatsen, onder meer van Duitsland naar Polen.

Pompeo hamert er naar verwachting op dat hij zich grote zorgen maakt over de invloed van Rusland op de energievoorziening van Europa en over het gebruik van Chinese technieken door NAVO-bondgenoten, met name technologie van de techreus Huawei. Het is pas de derde buitenlandse reis van Pompeo sinds de uitbraak van het coronavirus.

Bij zijn eerste stop in Tsjechië gaat Pompeo dinsdag samen met zijn Tsjechische collega Tomas Petricek naar Pilsen voor een herdenking van de bevrijding van de stad in 1945 door Amerikaanse troepen. Hij bezoekt ook een brouwerij in deze stad, die geldt als de geboorteplek van het biersoort pils. Woensdag spreekt hij onder anderen met president Milos Zeman en houdt hij een toespraak in de Senaat.

Kernwapens

Pompeo gaat donderdag naar Slovenië. Daarna gaat hij naar Wenen voor gesprekken met de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz en het hoofd van de VN-organisatie IAEA (Internationaal Agentschap Atoomenergie) Rafael Mariano Grossi. Het IAEA probeert toezicht te houden op het gebruik van kernenergie en te voorkomen dat er kernwapens bij komen. Het IAEA controleert ook of afspraken die de VS en Iran over nucleaire faciliteiten hebben gemaakt, worden nageleefd. De afronding van de reis is zaterdag in Warschau.

Lees ook:

Gasoorlog tussen Europa en VS lijkt bijna onafwendbaar (+)

Het is niet allemaal Trumps schuld: de drie kampen in het Witte Huis die coronabeleid tot een chaos maakten (+)
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Ayman Nahle

    Hij zou zich bezet bezig houden met corona en rascisme in de VS ipv nieuwe conflicten te gaan uitlokken. Btw wa heeft hij ze zeggen over IAEA, mr Trump is uit het nucleair akkoord gestapt, dus moet zich er ook niet mee gaan bemoeien.