Amerikaanse minister neemt ontslag na corona-affaire vliegdekschip

Thomas Modly.
REUTERS Thomas Modly.
De Amerikaanse minister van Marine Thomas Modly heeft zijn ontslag ingediend naar aanleiding van de affaire rond het vliegdekschip USS Theodore Roosevelt. Dat melden Amerikaanse media.

Het vliegdekschip kwam in het nieuws doordat bij bemanningsleden aan boord besmetting met het coronavirus werd vastgesteld. Omdat de commandant, Brett Crozier, niet meteen hulp kreeg, schreef hij een brief aan de defensieleiding waarin hij kritiek uitte op de aanpak van het coronavirus op zijn schip.

Crozier werd uit zijn functie gezet en overgeplaatst omdat hij de brief had laten lekken. Democraten in het Huis van Afgevaardigden riepen daarna om het ontslag van minister Modly, die Crozier “naïef en dom” had genoemd. De minister bood eerder zijn excuses nog aan aan Crozier, maar koos dinsdag voor een vertrek.

Op de USS Theodore Roosevelt, een van de grootste oorlogsschepen ter wereld, zijn inmiddels 230 besmettingen vastgesteld. Meer dan 70 procent van de ongeveer 5.000 opvarenden is inmiddels getest. Het vliegdekschip ligt in de haven van het eiland Guam.

Minister van Defensie Mark Esper accepteerde het ontslag van Modly en droeg meteen Jim McPherson voor als zijn opvolger. Die werd door president Donald Trump goedgekeurd.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Paul Boutsen

    Plaats dan de ontslagen kapitein terug op zijn post! Wie speelde er politieke spelletjes? in alle geval niet de kapitein, die opkwam voor zijn crew.

  • Edgard Van Echelpoel

    En het zou hen sieren moesten ze Crozier rehabiliteren en opslag geven.

  • Jean Petermans

    Trump zei maandagavond tijdens zijn persconferentie dat hij zich waarschijnlijk met de hele zaak ging bemoeien, wat natuurlijk zijn goed recht is als "commander in chief". Dus dit ontslag lijkt dan ook logisch.