Amerikaanse media slaan blunder: wie is toch die lachende man naast Trump?

Amerikaanse media geraakten er maar niet aan uit. Wie is toch die goedlachse man naast president Trump in de Oval Office? Het leverde een aantal pijnlijke uitglijers op. 

De ontmoeting tussen de Nederlandse premier Mark Rutte en de Amerikaanse president Donald Trump is voor onze noorderburen best bijzonder, maar in de VS zijn dit soort onderonsjes business as usual. Sterker nog, een aantal grote kranten wist niet eens wie Rutte was, en ging daarmee pijnlijk de fout in.

De NY Times vermeldde op de voorpagina dat Rutte de premier van Denemarken is, terwijl The Washington Post de goedlachse premier aanzag als een van de kandidaten voor een plek in het hogerechtshof.

De twee kranten - die bekendstaan om hun politieke verslaggeving - haastten zich om de fout aan te passen nadat tientallen mensen op Twitter er melding van hadden gemaakt. 

Onderbreken

Over één ding is de Amerikaanse pers - als ze al over de ontmoeting schrijven - het wel eens: deze man in zijn strakke zwarte pak is blijkbaar niet onder de indruk van Trump. Het onderonsje voor de camera waarin Rutte de Amerikaanse president onderbreekt en tegenspreekt staat vrijwel overal centraal. 

'Dutch Prime Minister Mark Rutte Tells Off Trump Right To His Face', kopt The Huffington Post. Ook bij de politieke websites The Hill  en Politico wordt het opmerkelijke moment uitvoerig besproken. 

Trump betoogt over een mogelijke handelsovereenkomst met de EU als Rutte hem plots in de reden valt. "Als we eruit komen is dat positief. En zo niet, dan is dat ook positief", zegt Trump. "Nee", zegt Rutte lachend, "Niet positief. We moeten er op een of andere manier uit komen." Trump laat zich niet van de wijs brengen en praat gewoon door. Het gesprek verliep niettemin 'met respect', zei Rutte na afloop. 

Premier Mark Rutte ontmoet de Amerikaanse president Donald Trump in de Oval Office van het Witte Huis
Reuters Premier Mark Rutte ontmoet de Amerikaanse president Donald Trump in de Oval Office van het Witte Huis8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • johan fransaert

  zo zie je maar hoezeer de Amerikanen op een eiland leven alles wat zich daarbuiten afspeelt is een ver van mijn bed show .

 • MICHELINE GEVERS

  Een gemiddeld Amerikaan kent België niet eens. "Antwerp" kende ze van in de oorlog en "Brussels" sinds Trump er bezoekjes mag brengen. Maar waar op de wereldbol dit ligt is voor de meeste Amerikanen een raadsel .

 • Marc LInden

  Natuurlijk lacht Rutte wat kan je anders doen met dat soort vergoedingen en reisjes. Wat gaat hij daar in feite doen? Vakantie, Melania van dichtbij bekijken....Europese flapdrollen maken absoluut geen indruk in Amerika....men kent ze niet eens....aahahaha

 • Christine Laevers

  Michel De Bay : journalisten mogen wel iets meer weten dan de man in de straat. Is dat zo moeilijk om 'Rutte Wikipedia' te doen ? Als die pro's van info zo laks zijn, dan kan je je toch vragen stellen over de andere info die ze neerschrijven. Beangstigend, als je het mij vraagt.

 • michel De Blay

  @ Wim Claes. U moet eens aan een willekeurig iemand vragen om op een blinde kaart bv de staat Washington of Nebraska aan te duiden. Velen zullen zelfs Amerika zelf niet weten liggen.