Amerikaanse matrozen rangschikten vrouwelijke collega’s op “verkrachtingslijst”

De USS Florida in Napels.
REUTERS De USS Florida in Napels.
De USS Florida vertrok in 2018 op missie als tweede onderzeeër met vrouwelijke bemanningsleden. Dat bleek geen succes te zijn. Onder de mannelijke matrozen circuleerden er immers lijsten waarop ze hun vrouwelijke collega’s rangschikten met sterretjes: “Een verkrachtingslijst”. 

In februari 2018 vertrok de USS Florida - een Amerikaanse onderzeeër met aan boord 173 bemanningsleden waaronder 32 vrouwen – op missie. Nadat twee bemanningsleden erover rapporteerden aan hun leidinggevende, kwam vier maanden later (juni 2018) aan het licht dat er vrouwonvriendelijke lijsten onder de mannelijke matrozen circuleerden.

De matrozen vertelden dat er in totaal twee lijsten circuleerden: eentje was voorzien van een sterrensysteem. Op die manier werden hun vrouwelijke collega’s gerangschikt. Op de tweede lijst stonden de namen van de vrouwen én een obscene, seksistische omschrijving, de gewenste seksuele handelingen incluis.

Destijds was Kapitein Gregory Kercher commandant. Dat betekende dat hij belast was met het onderzoek naar de beruchte lijsten. Kercher opende geen formeel onderzoek, wel bestrafte hij enkele bemanningsleden die verantwoordelijk zouden zijn voor het verspreiden van de lijsten.

Onderzoeksrapport

Voorlopig is nog onduidelijk hoe, maar enkele functionarissen bij de Amerikaanse marine werden daarop op de hoogte gebracht van het probleem. Ze waren het oneens met Kerchers oplossing en gaven het bevel om een formeel onderzoek te openen.

Het resultaat? Een onderzoekrapport van 74 pagina’s en de harde conclusie dat “het vertrouwen bij de volledige bemanning onbestaande is”. Tenslotte werd de sfeer een pak grimmiger nadat de vrouwelijke matrozen op de hoogte waren van de lijsten. En de aanpak van Kercher viel absoluut niet in de smaak bij de vrouwen alsook niet bij enkele mannelijke matrozen die niets te maken hadden met de lijsten. 

“Verkrachtingslijsten”

Military.com, de nieuwssite die als eerste het onderzoeksrapport inkeek en erover berichtte, omschrijft de lijsten als “verkrachtingslijsten”. De vrouwelijke matrozen zouden op basis van hun uiterlijk op een obscene manier omschreven worden. Bovendien staat er op de lijsten uitgebreid en gedetailleerd te lezen welke seksuele handelingen de mannen met hun vrouwelijke collega’s willen uitvoeren. Van echte verkrachtingen tijdens de missie is evenwel geen sprake. 

Na het grootschalige onderzoek werden er uiteindelijk drie personen ontslagen: Gregory Kercher en twee andere matrozen. Kercher “heeft op inadequate wijze gereageerd op de affaire” volgens een verklaring van de Amerikaanse marine. “We kunnen niet beloven dat dit nooit meer zal gebeuren, we beloven wel dat we op gepaste wijze zullen handelen als het nog eens gebeurt." 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Catherine MISTIAEN

    Deze 'verkrachtings'lijst was grappig bedoéld, net zoals het seksistische reclamefilmpje van Edeka (wat ik eerlijk gezegd niét grappig vond). Zolang M en V niet dezelfde zin voor humor hebben, hou ze dan aub apàrt op het werk, om bijkomende stress te vermijden!

  • Etienne Callebout

    HR zal veel werk hebben om de mutaties rond te krijgen zodanig dat niemand van de slachtoffers nog met de daders in contact kunnen komen en dit voor zekere periode .