Amerikaanse marine wil knoppen in plaats van touchscreens na dodelijke crash

De USS John S. McCain na de aanvaring in Singapore.
REUTERS De USS John S. McCain na de aanvaring in Singapore.
De Amerikaanse marine wil geen touchscreens meer gebruiken om marineschepen mee te besturen. De bemanning moet weer ouderwets knoppen en schuiven gebruiken. Dat besluit is genomen na een aanvaring waarbij tien doden vielen. "Dat het kan betekent niet dat het moet", zei divisie-admiraal Bill Galinis over touchscreens.

De aanvaring gebeurde in augustus 2017. Marineschip USS John McCain botste in de buurt van Singapore tegen een olietanker. De pas geïnstalleerde touchscreens waren te complex en de bemanning op de brug was niet goed getraind. Daardoor verloren ze de controle over het schip.

Een bemanningslid wilde gas geven om de olietanker te omzeilen en de nadere botsing op het nippertje te voorkomen, maar gaf alleen aan één kant van het schip gas. Daardoor ging het schip de bocht om, precies in de baan van de tanker. Aan bakboordkant ontstond een groot gat in de romp van het marineschip. Sommige ruimtes aan boord liepen vol water.

Volgens divisie-admiraal Galinis is bij het ontwerpen van de brug te veel aan technologie en innovatie gedacht en te weinig aan de gebruikers. De ombouw gaat 18 tot 24 maanden duren, zegt onderzoeksbureau United States Naval Institute.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Georgette Milh

  Op de brug van een koopvaardijschip staat 1 officier die alles in handen heeft. In moeilijke omstandigheden - mist, druk verkeer,... - wordt die bijgestaan door de kapitein. Op de brug van een marineschip staan altijd vele (onder)officieren, elk verantwoordelijk en bekwaam voor hun klein deeltje van de koek. In kritieke situaties lijdt dat tot fouten en vertragingen in het nemen van beslissingen. Het gebruik van knoppen ipv touchscreens zal daar niks aan veranderen.

 • Catherine MISTIAEN

  Vernieuwing is niet altijd verbétering. Ik word ook horendol van al die touchscreens overal. Geef mij maar een ouderwetse knop om te drukken of te draaien. Eenvoudig, simpel en duidelijk. Een screen mag niet te vol staan of teveel keuze geven. Het is Yes or No. Voor razendsnelle beslissingen is teveel keuze gevaarlijk verwarrend.

 • Thomas Anderson

  Ach zo training training en nogs eens training met nieuw materiaal of gaan we nu ook terug op stoom gaan varen?

 • Herbert Verbeeck

  En dat is een sterkte van de Russen. Veel minder toeters en bellen, wat hightec is, maar met eenvoudigere technieken dezelfde prestaties leveren. Zie naar hun jachtvliegtuigen.

 • Danny Govaerts

  Dus is bij deze bewezen dat technologie niet altijd een stap vooruit is.. Net zo als het gebruik van tablet en smartphone niet altijd op elke werkplek de juiste toel zijn . Voor sommige is de verleiding te groot om te veel buiten hun werk gerelateerde dingen rond te zoeken.