Amerikaanse luchtmacht verspreidt hallucinante beelden van hoe ze IS-schuilplaats volledig van de kaart veegt met bijna 40 ton bommen

Het Iraakse gebied waar de IS-strijders zich zouden verschuilen, werd volledig vernietigd met 36.000 kilogram bommen.
rv Het Iraakse gebied waar de IS-strijders zich zouden verschuilen, werd volledig vernietigd met 36.000 kilogram bommen.
De Amerikaanse luchtmacht heeft zo’n 40 ton aan lasergestuurde bommen boven de Iraakse provincie Salah ad Din gedropt. Het gebied zou een populaire schuilplaats zijn voor tal van IS-strijders. De oplossing? De schuilplaats volledig van de kaart vegen.

“Zo ziet het eruit wanneer de F15 en F35-jachtvliegtuigen van de Amerikaanse luchtmacht 36.000 kilogram aan bommen laten vallen op een gebied dat besmet werd door Daesh”, schreef de Amerikaanse kolonel Myles Caggins, woordvoerder van het Amerikaanse leger, bij een explosief filmpje.

Op de indrukwekkende beelden is duidelijk te zien hoe tal van explosies elkaar opvolgen. De ontploffingen zijn zo talrijk dat ze het volledige gebied oplichten. Inmiddels verschenen er nog andere video’s waarop immense rookpluimen opdoemen vanuit de gebombardeerde regio. En de Iraakse terreurbestrijdingstroepen kijken onverschrokken en onbewogen toe vanop een afstandje. 

Volgens de Amerikaanse strijdkrachten zouden er veel IS-strijders – die Syrië, Mosoel en Kirkuk ontvluchtten – verscholen zitten in de Iraakse provincie Salah ad Din. De exacte locatie waar ze zich ophouden ligt vlak onder Mosoel: het Qanus Island ligt middenin de rivier de Tigris tussen Al Shirqat en Qayyarah.

Einde van het kalifaat

Hoewel IS als verslagen wordt beschouwd, waarschuwde een recent VN-rapport nog voor nieuwe acties van IS. De veerkracht van de organisatie wordt volgens het rapport wat onderschat.

Amerikaanse antiterreur-specialisten becijferden ooit dat in totaal 45.000 strijders uit 110 landen naar Syrië en Irak getrokken zijn om er met IS te vechten. Begin dit jaar dachten ze dat er daar nog zo’n 10.000 van rondliepen.

Het zijn er echter een pak meer. Dat viel al op toen deze lente het laatste IS-bolwerk in het noordoosten van Syrië in elkaar donderde. De door de VS geleide coalitie verwachtte in Baghouz zo’n 300 diehard-strijders en 1.000 sympathiserende burgers aan te treffen. Er bleken 5.000 gewapende IS-ers te zitten en 30.000 burgers. Het nieuwe VN-rapport telt nu 30.000 buitenlandse IS-strijders die mogelijk nog in leven en strijdvaardig zijn.
47 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • daniel daue

  Dit moeten ze meer doen

 • Toran Korshnah

  De prijs van die bommen wil je niet weten...En dat voor een paar onnozelaars.

 • Rojin Ferho

  Hoeveel onschuldige burgers zijn er gevallen?

 • Rik Verhelle

  Als je bedenkt wat IS-beulen aan ellende veroorzaakt hebben en wreedheden begaan hebben, dan heb ik voor die aktie van de US strijdkrachten alleen maar lof. Gerechtigheid geschiedt, en zo is het goed.

 • Patrick Ardenois

  Opgeruimd staat netjes. Gewoonweg met de grond gelijk maken, dat onkruid. Zijn er nu nog die daar compassie mee hebben?