Amerikaanse luchtmacht test vanaf zomer laserwapens

Een lasergeleid projectiel op een wapenbeurs in de Iraakse hoofdstad Bagdad.
AFP Een lasergeleid projectiel op een wapenbeurs in de Iraakse hoofdstad Bagdad.
De Amerikaanse luchtmacht zal komende zomer starten met het testen van laserwapens. In een latere fase zullen ze gemonteerd worden op een F-15-gevechtsvliegtuig, zo is vandaag bekendgemaakt.

Het Pentagon besteedde vorig jaar een contract van 26 miljoen dollar uit aan de Amerikaanse defensiegroep Lockheed Martin om een testwapen, SHiELD (Self-protect High Energy Laser Demonstrator) genaamd, te ontwikkelen. Dat zou dan als basis moeten dienen voor een laserarsenaal.

"Komende zomer zullen we de eerste testen uitvoeren en de daaropvolgende zomer zijn al vluchten voorzien", kondigde Jeff Stanley, ingenieur bij de luchtmacht, maandag aan. Concreet worden daarbij de capaciteiten van een laserwapen met een kracht van 50.000 watt getest om bijvoorbeeld vijandelijke drones of kruisraketten uit te schakelen. "Momenteel moeten we nog een aantal technische problemen te boven komen, met betrekking tot grootte, gewicht en kracht."

Hoewel het de eerste keer is dat de luchtmacht laserwapens zal testen, is de technologie niet nieuw binnen het Amerikaanse leger. De zeemacht experimenteert al sinds 2014 met een laser van 30.000 watt op het schip USS Ponce. De landmacht installeert binnenkort dan weer een laser van 60.000 watt van Lockheed Martin op een legervrachtwagen. Die zal in de eerste plaats worden ingezet tegen mortiergranaten en kleine drones. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Van Rompaey

  Ik ben de sterkste, wat een onzin. Tegen een zet komt er altijd een tegenzet.

 • Rudy Van Schelvergem

  Jammer genoeg is dit nodig met Rusland en China. Als je te zwak wordt is de verleiding groot om aangevallen te worden. Dat is al eeuwen zo en dat zal niet veranderen. De mens is het gevaarlijkste diersoort op aarde.

 • Anne Onsia

  En als die straal doel mist en een paar 1000km verder een satelliet uit de lucht schiet?

 • Mike Moeneclaey

  Star Wars komt heel dichtbij realiteit, maar is dit ook goed?