Amerikaanse luchtmacht bouwt tuig dat in één uur van New York naar Londen vliegt

De X-51 WaveRider wordt uit een conventionele bommenwerper gedropt en haalt ruim vijf keer de geluidssnelheid. Impressie van het toestel.
Kos De X-51 WaveRider wordt uit een conventionele bommenwerper gedropt en haalt ruim vijf keer de geluidssnelheid. Impressie van het toestel.
De Amerikaanse luchtmacht bouwt samen met Boeing een ultrasnel wapen dat vijf keer de geluidssnelheid zal halen. Daarmee kan het vliegtuig in een uur de Atlantische Oceaan oversteken. Het toestel zal als wapen dienstdoen en werken als een raket.

"Wij zijn de Air Force. Wat we willen doen met deze technologie? Ze als wapen inzetten, natuurlijk", verklaarde Ryan Helbach van het onderzoekscentrum van de Amerikaanse luchtmacht tegenover Military.com. Het is nog onduidelijk hoe het toestel als wapen zal ingezet worden. De Amerikaanse autoriteiten verwachten dat China en andere landen aan gelijkaardige technologie werken.

De X-51, ontwikkeld door Boeing, wordt uit een traditionele bommenwerper gedropt. Er werden al succesvolle tests uitgevoerd. Het vliegtuig krijgt een kickstart van een raketbooster die het tuig naar een snelheid van Mach 4.5 stuurt, dus 4,5 maal de geluidssnelheid (die ongeveer 1.200 km/uur bedraagt; Mach 4.5 is dus 5.400 km/u). Daarna wordt de raket gedropt en gaat de X-51 op eigen kracht naar Mach 5.1.

Het toestel werd voor het eerst getest in 2013. Toen haalde het een snelheid van 6.430 km per uur op een hoogte van ruim 18 kilometer. Het viel toen zonder brandstof en stortte neer in zee.