Amerikaanse luchtafweerbrigade stelt zich voor eerst sinds Koude Oorlog op in Europa

Archiefbeeld.
ANP Archiefbeeld.
Voor het eerst sinds het einde van de Koude Oorlog heeft de Amerikaanse landmacht een luchtafweerbrigade in Europa opgesteld in het kader van de operatie "Atlantic Resolve", die Oost-Europese lidstaten van de NAVO moet geruststellen tegenover een als "agressief" beoordeeld Rusland. Dit melden Amerikaanse media.

De staf van de 678ste ADA-brigade (Air Defense Artillery), samengesteld uit verscheidene bataljons, installeerde zich eind maart in de stad Ansbach, bij Nürnberg in het zuiden van Duitsland. Deze eenheid van het Amerikaanse leger, waarover kolonel Richard Wholey het bevel voert, behoort tot de National Guard van de staat South-Carolina.

Ze moet gedurende de negen maanden dat ze in Europa is, de operaties van haar bataljons leiden en coördineren. De bataljons worden voor oefeningen in verscheidene Europese landen opgesteld. Ze zijn vooral uitgerust met luchtdoelraketten voor de korte afstand, zoals de Stinger-raketten.

Het Amerikaanse leger trok zijn luchtafweersystemen na het einde van de Koude Oorlog terug uit Europa, maar meent dat zijn capaciteit tegenover Rusland hier in gebreke blijft, volgens de krant Stars and Stripes.

De Verenigde Staten lanceerden "Atlantic Resolve" onder de regering-Obama. De operatie wil een eventuele Russische aanval ontraden en de Oost-Europese NAVO-landen, waaronder Estland, Letland, Litouwen en Polen, geruststellen.
102 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Tamsyn

  Tuurlijk, meneer Ulrichts, nadat Stalin miljoenen Krim-Tataren vermoord of gedeporteerd heeft, en vervangen door ethnische Russen. Dat u die hoax over afspraken tussen Reagan en Gorbatsjov nog gelooft ... Reagan moest helemaal geen toegevingen doen, de Sovjet-Unie was volledig uitgeteld.

 • LYDIA WILLEKENS HUYGENS

  Rusland is niet de echte vijand ! De echte vijand zit al overal verspreid in Europa....ik ben daar meer bezorgd over ipv over Rusland !

 • Rudy Van Schelvergem

  Nog geen oorlog begonnen Johny? Het wordt hoog tijd dat u de geschiedenis van Rusland leert. Als Rusland hier moest baas zijn dan smeek je de Amerikanen elke dag om u te bevrijden.

 • Anis Elwertani

  Poetin zal efkes gegeeuwd hebben na deze aankondiging.

 • Geert Tamsyn

  Ja, meneer Ulrichts, nadat Stalin in de jaren 40 van vorige eeuw miljoenen Krim Tataren heeft vermoord of gedeporteerd en vervangen door ethnische Russen. De NAVO is niet opgedoekt, en die fameuze overeenkomst tussen Reagan en Gorbatsjov is niet meer dan een hoax. Reagan had die toegeving helemaal niet nodig, het Warschau pact zat op zijn gat.

Video