Amerikaanse klimmer (55) is al derde dode op Everest dit seizoen

Donald Lynn Cash.
Facebook Donald Lynn Cash.
De hoogste berg ter wereld heeft opnieuw een leven geëist. Volgens een toerismefunctionaris kwam een Amerikaanse klimmer om op de terugweg van de top van Mount Everest. Het is al de derde klimmer die dit jaar sterft op de flanken van de berg tijdens het klimseizoen in de lente.

De 55-jarige Donald Lynn Cash overleed op de zuidflank van de top, aldus toerismeverantwoordelijke Gyanendra Shrestha in het basiskamp van de Everest. Eerder is een Ierse klimmer vermoedelijk omgekomen na een val in het gebied boven 8.000 meter hoogte. Een Indiase klimmer kwam dan weer om het leven bij de afdaling van de top vorige week.

200 klimmers

Volgens Shrestha zijn gisteren meer dan 200 klimmers op de top geraakt van de 8.848 meter hoge berg. De omstandigheden waren dit jaar gevaarlijk, met windvlagen en hevige sneeuwval die de pogingen om de top te bereiken vertragen.


Het klimseizoen in de lente vindt plaats in april en mei. Minstens 7 alpinisten stierven dit seizoen ook al op andere bergen hoger dan 8.000 meter in Nepal. De slachtoffers komen uit India, Bulgarije, Maleisië en Nepal. 

De laatste foto die Donald Lynn Cash op zijn Facebookpagina zette, op 27 april.
Facebook De laatste foto die Donald Lynn Cash op zijn Facebookpagina zette, op 27 april.
Facebook3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Theo Van Hoof

    Deze mensen hebben daar vrede mee. Ze kennen de risico's. Sterven tijdens het beoefenen van je passie, wat kan je mooier wensen?

  • Patrick Voet

    Iedereen sterft ooit. Deze mannen zijn gestorven terwijl ze hun liefde voor de natuur en de bergen beleefden. Bij wijze van spreken, op hun piek. RIP.

  • Jef Heffens

    Die van het extreem klimmen een passie maakt weet dat de kans groot is dat hij daarboven ergens zal eindigen. Het is zoals een loterij, alleen is de kans dat je ginder achter verongelukt véél groter dan dat je het groot lot zult winnen.