Amerikaanse justitie schort nieuwe executie op

PHOTO_NEWS
Een Amerikaans hof van beroep heeft dinsdag in extremis de uitvoering van een doodstraf in de staat Missouri opgeschort. De zaak baart veel opzien nadat een executie in de staat Oklahoma drie weken geleden helemaal uit de hand was gelopen.

Russell Bucklew is ter dood veroordeeld voor de moord op zijn liefdesrivaal en de aanranding van zijn vroegere partner. Bucklew zou om middernacht lokale tijd met een injectie om het leven worden gebracht, maar een federaal hof van beroep oordeelde enkele uren voordien dat de executie opgeschort moet worden.

Bucklew verzette zich bij het gerecht tegen de toediening van de injectie, omdat ze stoffen zou kunnen bevatten die ongeoorloofd lijden bij hem zouden kunnen veroorzaken. Volgens zijn advocaat moet Bucklew wegens een aangeboren aandoening vrezen voor een beroerte en extreme pijnen. De Amerikaanse grondwet verbiedt "barbaarse en buitengewone" straffen.

Het debat over de uitvoering van de doodstraf met een injectie is brandend actueel in de Verenigde Staten. Drie weken geleden liep een executie in Oklahoma immers helemaal mis. Doordat de dodelijke stof niet goed kon doordringen bij een ter dood veroordeelde duurde diens doodstrijd bijna drie kwartier. Inmiddels is al beslist dat in Oklahoma gedurende zes maanden geen executies meer plaatsvinden.