Amerikaanse jury: “Musk is met zijn pedo-uitspraak niet schuldig aan laster en eerroof”

Elon Musk.
AP Elon Musk.
Ondernemer Elon Musk heeft zich niet schuldig gemaakt aan laster en eerroof toen hij een Britse duikspecialist die deelnam aan een reddingsactie voor een groep Thaise voetballertjes op Twitter een “pedo” noemde. Dat heeft een jury in Los Angeles geoordeeld. De juryleden - vijf vrouwen en drie mannen - hadden amper een uur nodig om tot een verdict te komen.

In juli 2018 coördineerde de Britse speleoloog Vernon Unsworth de redding van een dozijn Thaise voetballertjes en hun trainer die in een ondergelopen grot vast waren komen te zitten. De excentrieke Tesla-CEO Elon Musk wilde ook zijn steentje bijdragen en ontwikkelde een soort mini-onderwatercapsule die hij vervolgens naar Thailand stuurde. 

Het toestel werd uiteindelijk niet gebruikt en Unsworth was tijdens een interview op de Amerikaanse nieuwszender CNN erg kritisch voor de ondernemer. Volgens de duiker had een reddingsoperatie met Musks toestel "absoluut nul kans op slagen" en ging het louter om een publiciteitsstunt. 

De kritiek schoot de Tesla-baas compleet in het verkeerde keelgat. Hij maakte de redder op Twitter uit voor "pedo". Hij noemde het ook verdacht dat een Brit in Thailand woont. Musk zei later dat hij spijt had van zijn uitbarsting, maar in een e-mail aan een verslaggever schilderde hij Unsworth vervolgens toch weer af als "kinderverkrachter”. Unsworth diende in september 2018 klacht in wegens laster en eerroof.

“Rijke pestkop”

Volgens de advocaten van Musk noemde de zakenman de Brit niet letterlijk een pedofiel, maar wilde hij hem met een “algemene belediging” gewoon uitmaken voor “griezelige oude man”. Ze verweten de duiker dat hij uit was op geldgewin. De raadsman van Unsworth, Lin Wood, voerde op zijn beurt aan dat Musk een “rijke pestkop” was die het equivalent van een “kernbom” had gedropt op zijn cliënt, met alle gevolgen van dien voor diens carrière en relaties. “Tijdens een ruzie beledig je mensen. Er is geen bom, geen enkele bom is ontploft”, reageerde de advocaat van Musk hierop.

De Tesla-baas zelf reageerde opgelucht na het bekendmaken van het verdict. “Mijn geloof in de mensheid is hersteld”, klonk het.

Vernon Unsworth.
AFP Vernon Unsworth.7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ivan de ridder

  Karel Tichmann, u alludeert op 'freedom of speech'. Als morgen iemand - met een bereik van +29 miljoen volgers overigens - u bestempelt als pedofiel, wat denkt u dat het resultaat zal zijn en feliciteert u dan ook de goede man met zijn vrije keuze te zeggen wat hij wilt? Musk ging ongetwijfeld door een moeilijke periode vorig jaar, maar dat is geen excuus om zich zo aan te stellen. Dit kon op een volwassen manier uitgeklaard worden.

 • Karel Tichmann

  Er is vrijheid in Amerika, gegarandeerd in de Grondwet Art. 1.

 • Lucien Mertens

  De rechtvaardigheid van het geld...

 • ivan de ridder

  "Mijn geloof in de mensheid is hersteld." - hij is blij dat hij iedereen die kritiek uit op zijn adres mag afschilderen voor pedofiel en ermee wegkomt. Ik heb alle respect voor Musk voor wat hij verwezenlijkt heeft in zijn leven, maar dergelijke tweets kunnen gewoonweg niet door de beugel. Zeker niet met zijn bereik.

 • Adriaan Schellekens

  De Jury rijden allemaal met een tesla zeker? Dit is overduidelijk laster en eerroof. Het helpt zeker als je bekend en geliefd bent bij de mensen.