Amerikaanse journalist roept Ku Klux Klan op om massaal politici te lynchen

Leden van de Ku Klux Klan in de Amerikaanse staat Maine in 1987.
AP Leden van de Ku Klux Klan in de Amerikaanse staat Maine in 1987.
Een opvallend bericht in een lokale krant in Alabama: de journalist en uitgever van het blad vindt dat het hoog tijd is om lynchpraktijken terug in te voeren. “Het is tijd voor de Ku Klux Klan om ’s nachts weer uit te rijden”, schrijft hij aan het begin van zijn stuk. Parlementsleden vragen dat de man zijn ontslag indient.

Journalist Goodloe Sutton publiceerde het commentaarstuk op 14 februari in de Democrat-Reporter, een kleine krant uit Linden, Alabama die enkel in druk verschijnt. Aanleiding voor zijn oproep is het bericht dat Democraten en sommige Republikeinen (of Democraten in de Republikeinse partij, zoals hij ze noemt) de belastingen zouden willen verhogen. “Deze socialistische-communistische ideologie klinkt goed voor de onwetenden, de ongeschoolden en simpele zielen”, schreef Sutton.

Het bericht ging viraal op het internet nadat studenten van de universiteit van Auburn, Alabama maandag foto’s van het artikel tweetten.

“Henneptouwen bovenhalen”

Aan de Montgomery Advertiser, een krant uit Montgomery, Alabama, gaf Sutton toe dat hij het bericht had geschreven. Hij blijft achter de tekst staan, zei hij. “Als de Klan naar daar zou gaan en DC (Washington DC, de hoofdstad van de VS) zou opkuisen, dan zouden we allemaal beter af zijn”, vertelde hij aan de krant. “We halen de henneptouwen boven, hangen die over een hoge tak en hangen hen allemaal op.”

We halen de henneptouwen boven, hangen die over een hoge tak en hangen hen allemaal op.

Goodloe Sutton

Tijdens dat gesprek beweerde Sutton ook dat de KKK “maar enkele mensen vermoord hadden” en dat ze “enkel gewelddadig waren wanneer dat nodig was”. Hij vergeleek de racistische, blank-nationalistische organisatie met de zwarte burgerrechtenorganisatie NAACP (National Association for the Advancement of Colored People).

Hij roept trouwens niet op tot het lynchen van “Amerikanen”, beklemtoonde Sutton verder: “We hebben het hier over socialistische communisten.”

Oproep tot ontslag

Sutton zag het aantal abonnees op zijn krant de laatste jaren gestaag dalen. De berichtgeving werd volgens lezers de voorbije jaren steeds racistischer. Zo noemde de Democrat-Reporter president Obama onder andere “een Keniaanse weeskindje” en toen er in 2016 controverse ontstond over American footballspelers die knielden tijdens het volkslied, stond er in de krant: “Dat is wat zwarten 200 jaar geleden leerden: knielen voor de blanke man.”

Ik heb gezien wat er gebeurt wanneer we lijdzaam toekijken, terwijl mensen – vooral degenen met invloed – racistische, hatelijke commentaren publiceren.

Doug Jones, Democratisch senator voor Alabama

Maar nu is voor velen de maat vol. Maandagavond riep de Democratische senator Doug Jones, die twee Klan-leden vervolgde voor hun rol in de bomaanslag op een kerk in 1963 waarbij vier jonge meisjes omkwamen, op tot het ontslag van Sutton. “Ik heb gezien wat er gebeurt wanneer we lijdzaam toekijken, terwijl mensen – vooral degenen met invloed – racistische, hatelijke commentaren publiceren”, reageerde hij. Jones kreeg bijval van Terri A. Sewell, Democratisch parlementslid voor Alabama. “Dit is geen grap, maar een bedreiging”, zei ze over de lynchoproep.

Sutton werkt al sinds 1964 voor de krant, die hij erfde van zijn vader. In de jaren 1990 werd hij geprezen voor zijn berichtgeving over een corrupte lokale sheriff.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kai Van Nieuwenhove

  Eida lam, de zieligsten zijn diegenen die naar 1840 moeten verwijzen om in 2019 hun (vermeende) gelijk te (menen te) halen

 • Eida Lam

  BEst grappig aangezien het de democraten waren die de KKK hebben opgericht indertijd. Jeroen Beckers, als ik u was zou ik de Amerikaanse geschiedenis er maar eens op nalezen. Het waren immers die 'racistische blanken' die een einde hebben gemaakt aan de slavenhandel. Er bestaat nu trouwens nog slavenhandel, maar niet in blanke landen.

 • Peter Bonacasa

  Vrijheid van meningsuiting wil niet zeggen dat je kan aanzetten tot haat of racisme. Dat ter verduidelijking van de overduidelijk simpele zielen die zich zonder kennis beroepen op die vrijheid.

 • leppens victor

  Mr.Beckers,zolang ze niet afzakken naar ,,volkshuis,,niveau zal het nogal meevallen. mvg.

 • Gerard Braeckmans

  Men eist zijn ontslag? Is dat alles?