Exclusief voor abonnees

Amerikaanse inlichtingendienst voorspelde corona-epidemie al in 2008 tot in kleinste detail

De Sea Food Whole Sale Market in Wuhan. "Door niet-gereglementeerde veehouderij-praktijken kan een zoönose (elke ziekte of infectie die van nature overdraagbaar is van gewervelde dieren op mensen, red.) zoals H5N1 in de veestapel circuleren."
SCMP De Sea Food Whole Sale Market in Wuhan. "Door niet-gereglementeerde veehouderij-praktijken kan een zoönose (elke ziekte of infectie die van nature overdraagbaar is van gewervelde dieren op mensen, red.) zoals H5N1 in de veestapel circuleren."
Wat ons dezer dagen overkomt, stond in 2008 al gedetailleerd beschreven op pagina 75 van een rapport van de Amerikaanse inlichtingendienst National Intelligence Council (NIC). “Elke paar maanden zullen er golven van nieuwe gevallen optreden. In het ergste geval zullen tientallen tot honderden miljoenen Amerikanen in de VS ziek worden”, luidt de voorspelling van 12 jaar geleden.

Je hebt 9% van dit artikel gelezen
44 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Maurice Verheyen

  Het wordt tijd dat Europa ook gezondheidszorg als bevoegdheid krijgt. Nu is het een zootje met alle gevolgen van dien. Het zo verguisde Duitsland van Merken scoort nog het beste.

 • Jos Vandenbergh

  Omdat dit te voorspellen moet je geen studie door duizenden in de CIA laten gebeuren .Met een beetje gezond verstand weet je dat dit misschien de eerste pandemie is sinds de Spaanse griep maar zal spijtig genoeg zeker niet de laatste zijn in deze global world.

 • Kristine Delacourt

  Het virus is een natuurlijk fenomeen dat iedereen kan voorspellen. Om zich te verspreiden maakt het gebruik van alles wat het moderne leven zo leuk maakt: open grenzen, veelvuldig reizen, massa events, veelvuldig op restaurant en op cafe gaan. De vraag is hoe goed we voorbereid zijn en hoe we op de crisis reageren. In België gaan we er beter mee om dan in veel andere landen. De beste reactie is die van Duitsland: zeer veel testen om de verspreiding goed onder controle te houden.

 • Jan VANDEN BERGHE

  Wat heeft Europa dan gedaan? We horen ze niet. We zien ze niet. De president van Amerika laat nog van zich horen. De president van Europa verstopt zich. Het is duidelijk dat we essentiële producten lokaal moeten produceren, liefst zelfs per land.

 • Paul Verbeeck

  Voorspellen maar iets voorbereiden om te kunnen ingrijpen, ho maar. Ze hadden beter voor een voorraad medisch materiaal gezorgd . Ook hier miljarden uitgeven aan vliegers en tegelijkertijd volop besparen op gezondheid en nu hebben ze niks, geen vliegers , geen geld en vooral niks op voorraad voor de gezondheidszorg. Bekijk de aankoop van die vliegers nog eens , koop iets nuttigers van dat geld . Op Amerika moet je nu ook niet rekenen voor hulp , het zal eerder omgekeerd worden .