Amerikaanse inlichtingendienst maakt zich geen zorgen over grens met Mexico, wel over Trumps beslissingen

Dan Coats (links achter Donald Trump) maakt zich vooral zorgen over Rusland en China.
Photo News Dan Coats (links achter Donald Trump) maakt zich vooral zorgen over Rusland en China.
Rusland, China, Syrië en Noord-Korea vormen volgens het rapport van de Amerikaanse inlichtingendienst een gevaar voor de Verenigde Staten. Tijdens de jaarlijkse hoorzitting over bedreigingen voor de VS schetste het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendienst een heel ander plaatje dan hetgeen dat Trump de Amerikaanse kiezer voorlegt. 

Nooit eerder konden China en Rusland het zo goed met elkaar vinden als vandaag. Beiden concurreren ze met de Verenigde Staten in “een race voor technologische en militaire superioriteit”, aldus Dan Coats, Amerikaans Director of National Intelligence (DNI). Daarom vormen ze een groot gevaar voor de VS.

De twee Amerikaanse tegenstanders zouden “beter dan ooit op elkaar afgestemd zijn sinds midden jaren 50”. Dat vertelde het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendienst vandaag aan de Senaat. Hij waarschuwde de wetgevers voor het strategische risico dat de twee landen samen vormen, en verwees daarbij enkele keren naar de Koude Oorlog. “Vermoedelijk zullen beide landen de komende jaren hun relatie bijschaven”, voorspelt Coats. “Vooral omdat ze zich bedreigd voelen door de VS.”

Nog meer gevaar

Ook de band met Noord-Korea, Iran, en de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Syrië waren onderwerpen die aan bod kwamen. Zo gelooft Dan Coats dat het “onwaarschijnlijk” is dat Noord-Korea het kernwapenprogramma zal opgeven. “Wij gaan er op dit ogenblik van uit dat Noord-Korea zal proberen massavernietigingswapens te behouden en het is onwaarschijnlijk dat zij hun kernwapens en productiecapaciteit helemaal zullen opgeven”, zei Coats in de Senaatscommissie.

Uit het kernwapenverdrag (INF-verdrag) stappen, zou ook een domme zet zijn geweest van Trump. Wat Syrië betreft: “Islamitische Staat (IS) heeft nog steeds enkele duizenden strijders die zich in Syrië verschuilen.” Wederom is het hoofd van de inlichtingendienst het niet eens met Trump die eerder aankondigde dat de Amerikaanse troepen zich zullen terugtrekken uit het gebied. 

Russische bemoeienis 

De waarschuwing volgde tijdens de jaarlijkse hoorzitting waarbij de Amerikaanse inlichtingendienst de grootste bedreigingen voor de VS onder de loep neemt. Die bedreigingen kunnen overigens zeer uiteenlopend zijn. Denk daarbij aan nucleaire grootmachten, alsook aan geniepige cybercriminelen. Maar ook stille sluipmoordenaars zoals de klimaatverandering passeren de revue.

Vorig jaar stal Rusland trouwens ook al de show. Toen maakte men zich zorgen over de Russische bemoeienis tijdens de presidentsverkiezingen in 2016.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.