Amerikaanse inlichtingendienst maakt zich geen zorgen over grens met Mexico, wel over Trumps beslissingen

Dan Coats (links achter Donald Trump) maakt zich vooral zorgen over Rusland en China.
Photo News Dan Coats (links achter Donald Trump) maakt zich vooral zorgen over Rusland en China.
Rusland, China, Syrië en Noord-Korea vormen volgens het rapport van de Amerikaanse inlichtingendienst een gevaar voor de Verenigde Staten. Tijdens de jaarlijkse hoorzitting over bedreigingen voor de VS schetste het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendienst een heel ander plaatje dan hetgeen dat Trump de Amerikaanse kiezer voorlegt. 

Nooit eerder konden China en Rusland het zo goed met elkaar vinden als vandaag. Beiden concurreren ze met de Verenigde Staten in “een race voor technologische en militaire superioriteit”, aldus Dan Coats, Amerikaans Director of National Intelligence (DNI). Daarom vormen ze een groot gevaar voor de VS.

De twee Amerikaanse tegenstanders zouden “beter dan ooit op elkaar afgestemd zijn sinds midden jaren 50”. Dat vertelde het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendienst vandaag aan de Senaat. Hij waarschuwde de wetgevers voor het strategische risico dat de twee landen samen vormen, en verwees daarbij enkele keren naar de Koude Oorlog. “Vermoedelijk zullen beide landen de komende jaren hun relatie bijschaven”, voorspelt Coats. “Vooral omdat ze zich bedreigd voelen door de VS.”

Nog meer gevaar

Ook de band met Noord-Korea, Iran, en de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Syrië waren onderwerpen die aan bod kwamen. Zo gelooft Dan Coats dat het “onwaarschijnlijk” is dat Noord-Korea het kernwapenprogramma zal opgeven. “Wij gaan er op dit ogenblik van uit dat Noord-Korea zal proberen massavernietigingswapens te behouden en het is onwaarschijnlijk dat zij hun kernwapens en productiecapaciteit helemaal zullen opgeven”, zei Coats in de Senaatscommissie.

Uit het kernwapenverdrag (INF-verdrag) stappen, zou ook een domme zet zijn geweest van Trump. Wat Syrië betreft: “Islamitische Staat (IS) heeft nog steeds enkele duizenden strijders die zich in Syrië verschuilen.” Wederom is het hoofd van de inlichtingendienst het niet eens met Trump die eerder aankondigde dat de Amerikaanse troepen zich zullen terugtrekken uit het gebied. 

Russische bemoeienis 

De waarschuwing volgde tijdens de jaarlijkse hoorzitting waarbij de Amerikaanse inlichtingendienst de grootste bedreigingen voor de VS onder de loep neemt. Die bedreigingen kunnen overigens zeer uiteenlopend zijn. Denk daarbij aan nucleaire grootmachten, alsook aan geniepige cybercriminelen. Maar ook stille sluipmoordenaars zoals de klimaatverandering passeren de revue.

Vorig jaar stal Rusland trouwens ook al de show. Toen maakte men zich zorgen over de Russische bemoeienis tijdens de presidentsverkiezingen in 2016.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Diane Bernaerts

  En zoals te denken was, heeft baby Trump Coats nu publiekelijk de mantel uitgeveegd en gezegd dat hij "terug naar school moet".

 • Ronny Biesen

  Trump doet niets voor zijn land in de goede zin. Helaas heeft alles wat hij doet effect op de wereld economie, welvaart en vrede. Het is best deze man zo snel mogelijk te verwijderen en alles weer terug in orde te stellen zodat de wereld zich opnieuw kan stabiliseren en rustig herademen.

 • diane colman

  Ja hij is een uitdager, het lijkt wel of hij schaakt met de andere mogendheden en hij dreigt graag.... maar hij staat voor Amerika en dat vind ik als Europeaan al heel wat want dat gevoel heb ik hier niet.

 • Erwin Van Roy

  Marcel Vandamme wat doet hij dan voor zijn land dan enkel verlies maken mensen zonder inkomsten zetten. Met andere landen en bondgenoten ruzie maken. een muur bouwen is de oplossing volgens sommige. die muur had mss 9/11 voorkomen wat een onzin een muur houd drugs illegalen of criminelen niet tegen.

 • Marcel Vandamme

  Hij doet tenminste iets voor zijn land en we krijgen steeds eenzijdige "informatie". Nog steeds heeft hij geen oorlog begonnen integendeel. De bangmakerij, het zwarte beest Rusland, heeft ons ook nog niets aangedaan, hen ook niet. De verkiezingen gemanipuleerd? Wat gebeurd er bij ons? En daarvoor hebben we geen onderzoekscommissie nodig... het is gewoon legaal. Kijk eens verder dan die eenzijdige berichtgeving en vergeet niet, Trump is niet onze president! Wij hebben andere charels...