Amerikaanse gezant voor Syrië waarschuwt voor gifgasaanval in Idlib

De inwoners van Idlib nemen alvast maatregelen en maken zelf mondmaskers.
Reuters De inwoners van Idlib nemen alvast maatregelen en maken zelf mondmaskers.
De nieuwe Amerikaanse gezant voor Syrië Jim Jeffrey zegt dat er veel bewijs is dat de Syrische regeringstroepen van plan zijn om chemische wapens in te zetten in Idlib, de laatste door rebellen gecontroleerde provincie in het noordwesten van Syrië. 

"Ik ben ervan overtuigd dat we voldoende bewijslast hebben om te waarschuwen voor een chemische aanval. De verovering op Idlib gaat uitmonden in een gigantische escalatie", aldus de speciale Syrië-gezant Jim Jeffrey.

Wapenstilstand
Het offensief in Idlib van het Syrische regime wordt gesteund door Rusland. Turkije, dat al miljoenen vluchtelingen opvangt, heeft versterking naar de grens gestuurd in de hoop een nieuwe stroom vluchtelingen te voorkomen.

Erdogan is namelijk bang dat bij een aanval op het rebellenbolwerk opnieuw veel burgers naar Turkije zullen vluchten. Hij roept op tot een wapenstilstand in het gebied. Vandaag vergaderen de leiders van Turkije, Rusland en Iran in Teheran over Syrië.

Donald Trump

Eerder waarschuwde president Trump zijn Syrische collega Assad en diens bondgenoten Iran en Rusland al om Idlib niet 'meedogenloos aan te vallen'. "President Bashar al-Assad van Syrië moet de provincie Idlib niet meedogenloos aanvallen. De Russen en Iraniërs zouden een grote humanitaire fout maken als ze deelnemen aan deze potentiële humanitaire tragedie. Honderdduizenden mensen zouden erbij kunnen worden gedood. Laat dat niet gebeuren!'', twitterde Trump maandagavond nog.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Baeyens

  Assad en Poetin hebben het gifgas al klaargezet.

 • frans vullings

  Amerikanen blijf weg uit Syrië jullie hebben al genoeg ellende aangericht in de wereld !

 • johan debue

  Rusland waarschuwt al maanden voor een chemische aanval van de rebellen en toch gaat de VS ons doen geloven dat het Assad en Rusland is, ondanks dat zij er geen enkel belang bij hebben.

 • Gunther Leonhardt

  De Amerikanen zijn vastbesloten om dit land te blijven terroriseren. Ongetwijfeld wordt het regime van Assad één van de komende dagen beschuldigd van een chemische aanval, ondersteund door beelden van Witte Helmen zonder beschermende kledij die het leven redden van een kleuter.

 • Ronny Biesen

  Dat zou straf zijn. Ik begrijp nog steeds niet dat Assad nog leeft.