Amerikaanse gegijzelde journalist overlijdt bij mislukte bevrijdingsactie

Luke Somers in het filmpje dat donderdag verscheen
Screenshot Luke Somers in het filmpje dat donderdag verscheen
De Amerikaanse en Jemenitische autoriteiten hebben vanochtend een gezamenlijke operatie hebben uitgevoerd om de Amerikaanse gijzelaar Luke Somers (33) te bevrijden. De actie mislukte en Somers overleed. Dat zei zijn zus Lucy aan AP, en het nieuws werd later bevestigd door defensieminister Chuck Hagel. Hij zei dat ook een andere niet-Amerikaanse gijzelaar bij de operatie het leven liet. Het gaat om de Zuid-Afrikaanse leraar Pierre Korkie.

Ondertussen vraagt zijn zus Lucy om "haar familie in alle rust te laten rouwen." Ze beschrijft haar broer als een romantiscus die altijd in het beste van mensen geloofde. Somers' vader Michael noemde zijn zoon een goede vriend van Jemen en het volk van Jemen.

Bij de actie in het zuiden van het land zouden volgens Reuters ook tien strijders van een lokale al-Qaedatak zijn gedood.

Een lokale tak van al-Qaeda plaatste donderdag een video online waarin Somers te zien is. De journalist en fotograaf zegt daarin dat zijn leven in gevaar is en vraagt om hulp. Een gijzelnemer dreigt dat Somers binnen drie dagen wordt gedood als hun eisen niet worden ingewilligd. Om welke eisen het gaat werd niet toegelicht.

Ook vorige maand heeft de Amerikaanse regering tevergeefs geprobeerd Somers te bevrijden. Hij was toen niet op de plek waar men dacht dat hij was. Somers werd in september 2013 ontvoerd in Sanaa, de hoofdstad van Jemen.

De broer en moeder van Somers maakten een video waarin ze de groepering oproepen om Luke vrij te laten. "Hij is alles wat we hebben en niet verantwoordelijk voor de daden van de Amerikaanse regering. Hij is gewoon een fotograaf."

De andere gijzelaar die om het leven kwam, Pierre Korkie, werd in mei 2013 samen met zijn vrouw ontvoerd. De vrouw werd eerder dit jaar na onderhandelingen vrijgelaten. De Zuid-Afrikaanse hulporganisatie Gift of the Givers bevestigde zijn overlijden.