Amerikaanse farmatopmannen schuldig aan omkoping artsen om pijnstillers aan de man te brengen

John Kapoor
REUTERS John Kapoor
John Kapoor, de 76-jarige oprichter van Insys Therapeutics Inc., is samen met vier andere topmannen van het farmabedrijf door een rechtbank in Boston schuldig bevonden in een omkoopschandaal. Ze betaalden dokters om hun verslavende pijnstillers of opioïden voor te schrijven aan patiënten, en droegen daarmee bij aan de huidige drugsepidemie in de Verenigde Staten. De mannen riskeren elk een celstraf van 20 jaar.

Om de verkoop van hun fentanyl-spray te doen stijgen, een middel dat 50 tot 100 keer krachtiger is dan morfine, hadden de beschuldigden een grootschalig systeem met smeergeld opgericht. Tussen 2012 en 2015 betaalden ze artsen en zorgverleners om grote hoeveelheden van de pijnstiller voor te schrijven aan patiënten. De dokters werden ook aangemoedigd om een veel hogere dosering van de spray voor te schrijven dan aanbevolen is.

"Het verdict is een eerste overwinning in de strijd tegen de illegaal voorgeschreven opiaten", verklaarde de federale procureur van Boston. John Kapoor is de eerste CEO van een opioïdeproducent die veroordeeld is in een rechtbank.

In sommige jaren betaalde Insys meer dan tien miljoen dollar aan smeergeld. De kopstukken van het farmabedrijf hadden daarnaast een systeem van verzekeringsfraude opgericht om de terugbetaling van de fentanyl-spray door de verzekeraars mogelijk te maken.

In de Verenigde Staten kwamen in 2017 meer dan 20.000 mensen om het leven door een overdosis fentanyl, of door een gelijkaardige opioïde.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • karl van dyck

    Zulke zaken gebeuren al Zolang er medicijnen zijn. Wie ergerde zich vroeger niet aan de vertegenwoordigers van Pharmaceutische bedrijven die in de wachtzaal voor jouw zaten en die vervolgens een half uur bij de dokter binnengingen om hun producten te promoten. En de Dokter kreeg dan een procent of andere verloning. En jij zat doodziek in de wachtkamer....te wachten. Maar dit is iets van alle tijden en niet alleen in deze sector.

  • Erwin Werwaarts

    Bloedgeld in ruil voor mensenlevens . Deze pillendraaiers zijn niet meer of niet minder dan ordinaire drugsdealers , die hoofdverantwoordelijk zijn voor tienduizenden doden per jaar in America . Er moeten monsterboetes komen voor hun "lijkenpikkers-pharma-firma" aan de getroffen families . En geen productie meer van fentanyl , morfine werkt afdoende .

  • evelyne dewulf

    het gaat niet enkel om pijnstillers... bovendien worden "goede" medicijnen verzwegen als ze niets (meer) opbrengen of niet uitgebracht worden door de farmareuzen. prijskaartje voor meeste medicamenten is ook een farandole