Amerikaanse F-16 neergestort nabij Duitse stad Trier, piloot kan schietstoel gebruiken

Een Amerikaanse F-16 op de basis van Spangdahlem (archiefbeeld).
AP Een Amerikaanse F-16 op de basis van Spangdahlem (archiefbeeld).
Bij Zemmer, nabij de Duitse stad Trier, is een gevechtsvliegtuig neergestort. Dat bevestigt de politie van Trier. Een woordvoerder van de Amerikaanse basis Spangdahlem in de Duitse Eifel bevestigt dat het om een Amerikaanse F-16 gaat, die neerstortte tijdens een routinetrainingsvlucht.

Het toestel is volgens de burgemeester van het plaatsje Zemmer, dat niet ver van Trier ligt, neergekomen in een bosgebied. De politie bevestigt dat de piloot zich met zijn schietstoel in veiligheid kon brengen en naar het ziekenhuis is overgebracht.

“Ik kan de crash van een van onze F-16's bevestigen”, aldus de woordvoerder van Spangdahlem. Het toestel was daar opgestegen voor een routinetrainingsvlucht. De piloot is met lichte verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht, klinkt het.

Er zijn geen aanwijzingen dat de crash schade heeft veroorzaakt. Ook is nog niet duidelijk wat tot de crash heeft geleid, aldus de politie in een persbericht. Omwonenden krijgen de raad de omgeving te vermijden.

In Spangdahlem is de 52ste Fighter Wing van de Amerikaanse luchtmacht gelegerd, met minstens 24 F-16's. Op de Amerikaanse basis bevinden zich ongeveer 4.000 Amerikaanse soldaten.

Eensluidende bronnen bij de Belgische Defensie bevestigen dat het inderdaad niet gaat om een Belgische F-16. Vorige maand is nog een Belgisch gevechtsvliegtuig neergestort tijdens een trainingsvlucht in Frankrijk. De piloten van de tweezitter (F-16B) konden zich toen ook in veiligheid brengen. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ivan Gabriels

  Ik hoor ze liever niet,dan wel.Gewoon van de schrik,als er iets mis gaat.

 • HUGO Wils

  Walter van Crieklinge:dit heeft niets met de ouderdom van de toestellen te maken!Na de levering aan België verloor de Luchtmacht ca 10 toestellen.Tss 1978-1992!Uw nieuwe wagen kan ook panne krijgen!

 • Walter Van Criekinge

  Al goed dat België die oude toestellen gaat vervangen voor er ernstige ongelukken mee gebeuren.

 • Jean-Pierre Vercruysse

  Gelukkig dat het een onbewoond gebied is!!! Moest het toestel op een stad of een dorp geweest, dan had dit verschrikkelijk kunnen zijn!