Amerikaanse en Afghaanse troepen doden meer burgers dan de taliban

Afghaanse troepen.
EPA Afghaanse troepen.
De Amerikaanse en Afghaanse troepen hebben voor het eerst meer burgers gedood dan de taliban en andere gewapende groepen in Afghanistan. Dat blijkt uit een rapport van de missie van de Verenigde Naties in Afghanistan (UNAMA) over de eerste drie maanden van 2019, dat vandaag gepubliceerd werd.

In deze periode waren internationale en pro-regeringstroepen volgens het rapport verantwoordelijk voor 305 doden en 303 gewonden onder de burgers, terwijl de taliban en andere anti-regeringstroepen 227 doden en 736 gewonden maakten.

Onderzoeken

Het grootste deel van de doden viel bij luchtaanvallen of verkenningsmissies op de grond, meestal door Afghaanse troepen. Ze lijken ongestraft te handelen, buiten de commandostructuur van de regering, stelt het rapport.

"UNAMA roept de Afghaanse nationale veiligheidstroepen en de internationale strijdkrachten op om beschuldigingen van burgerslachtoffers te onderzoeken, de resultaten te publiceren en de slachtoffers op een gepaste manier te vergoeden.”

150 kinderen

Het totale aantal burgerslachtoffers van januari tot en met maart was 1.773, wat 23 procent minder is dan in dezelfde periode vorig jaar. Het gaat om 581 doden en 1.192 gewonden. Er waren 150 kinderen onder de doden, en 432 kinderen onder de gewonden. 

De daling van het aantal slachtoffers komt volgens de UNAMA vooral door een daling van het aantal zelfmoordaanslagen en de bijzonder harde winter. 

Luchtoperaties opgevoerd

De VN startte in 2009 met het verzamelen van statistieken over burgerslachtoffers, omdat de veiligheidssituatie in Afghanistan verslechterde. De nieuwe cijfers worden openbaar gemaakt op het moment dat de Verenigde Staten, die sinds 2001 militair aanwezig zijn in het land, hun luchtoperaties opvoeren terwijl ze met de taliban onderhandelen over een vredesakkoord. De taliban controleren momenteel grote delen van Afghanistan.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • lucien lemahieu

  weten we reeds lang

 • Yannick Ceulemans

  Wordt er dan iets aan gedaan? Neen. Wordt er iemand op zijn minst echt veroordeeld? Neen. Waarom niet? Amerika en zijn groot kapitaal. Op naar het volgend stukje bureaucratische hypocrisie.

 • lodewijk maesen

  de UN heeft altijd van deze fantastische uitspraken...ze verdienen ook 10000 per maand dus moeten nodig blijven..

 • Ronny Biesen

  Ik denk dat de grootste "killer" van mensen in de wereld het Amerikaanse leger is. Waarschijnlijk is Trump daar ook fier op en nog niet fier genoeg want nu heeft hij zijn zinnen op Iran ook gezet.

 • soum kasie

  Voor het eerst???? Sinds hun militaire invasie destijds hebben ze enkel onschuldige burgers vermoord maar natuurlijk word dit alleen maar onder de tapijt van terrorisme geveegd.