Ga naar de mobiele website
^ Top

Amerikaanse dominee Terry Jones verbrandt korans

Terry Jones haalde twee jaar geleden al het wereldnieuws toen hij ermee dreigde korans te verbranden ter nagedachtenis van de aanslagen van 9/11.
REUTERS Terry Jones haalde twee jaar geleden al het wereldnieuws toen hij ermee dreigde korans te verbranden ter nagedachtenis van de aanslagen van 9/11.
De Amerikaanse dominee Terry Jones heeft exemplaren van de koran en een afbeelding van de profeet Mohammed verbrand. Dat deed hij uit protest tegen de opsluiting van een christelijk prediker in Iran. Jones haalde twee jaar geleden al het wereldnieuws, toen hij ermee dreigde korans te verbranden ter herdenking van de aanslagen van 11 september 2001.

Een twintigtal mensen was zaterdag aanwezig bij de verbranding, die geleid werd door de kerk van de fundamentalistische Jones in Gainsville, Florida en die rechtstreeks op het internet werd uitgezonden, aldus de krant The Gainsville Sun.

Volgens de krant, had het Pentagon de dominee onder druk gezet om geen korans te verbranden. Het vreest dat de verbranding negatieve gevolgen zou hebben voor de Amerikaanse troepen die gelokaliseerd zijn in het buitenland. Jones bond echter niet in om op die manier Youcef Nadarkhani, een dominee die wordt vastgehouden in Iran, te bevrijden.

De assistent van Jones verbrandde in maart 2011 al een koran en zette de ceremonie op het internet. De beelden zorgden toen voor onlusten in het noorden van Afghanistan, waarbij twaalf mensen om het leven kwamen.

Youcef Nadarkhani werd in oktober 2009 opgepakt en in september 2010 ter dood veroordeeld omdat hij zich bekeerde tot het christendom toen hij 19 jaar was.

Vandaag is hij op 34-jarige leeftijd dominee van de kleine evangelische gemeenschap "Kerk van Iran". Het Iraanse hooggerechtshof annuleerde in juli 2010 het verdict en stuurde de zaak terug naar de rechtbank van Rasht, de geboortestad van de pastoor. Het tweede proces vond plaats in 2011, maar het verdict werd niet publiek gemaakt.

Verschillende westerse landen, waaronder de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk, vrezen dat hij toch nog geëxecuteerd zal worden.

"Grove minachting van de heilige Koran"
Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft "de belachelijke actie krachtig veroordeeld. De zogezegde priester wil beledigen en provoceren door de grove minachting van de heilige Koran". Dat meldde het ministerie in een persbericht dat werd overgenomen door Irna, het Persbureau van de Islamitische Republiek.

De opvoering van de dominee is het resultaat van de "islamofobie" van het Westen, aldus het persbericht. Het ministerie eist "een snelle, serieuze en directe reactie van de Amerikaanse regering, zodat zo'n dingen nooit meer gebeuren."

Jones poseerde in 2010 met zijn boek 'Islam is of the devil'.
Photo News Jones poseerde in 2010 met zijn boek 'Islam is of the devil'.
Meer over


Meld een bug