Amerikaanse dominee ‘geneest’ arme Oegandezen met bleekmiddel

Archiefbeeld ter illustratie
AFP Archiefbeeld ter illustratie
MMS of ‘Miracle Mineral Solution’ zou een wonderdrankje zijn dat de kans op ziektes zoals kanker, hiv en malaria quasi nihil maakt. Geen wonder dat het drankje in arme Afrikaanse landen waaronder Oeganda behoorlijk populair is. Vooral als het gepromoot wordt door een Amerikaanse dominee. In werkelijkheid bevat MMS dezelfde chemicaliën als industrieel bleekmiddel.

Waaruit MMS in werkelijkheid bestaat? Uit de twee chemicaliën natriumchloride en chloordioxide die worden ingevoerd vanuit China. Dat zijn exact dezelfde bestanddelen als een krachtig bleekmiddel dat gebruikt wordt in de textielindustrie.

De Amerikaanse dominee Robert Baldwin (52) zou zulke ‘wondermiddeltjes’ aan maar liefst 50.000 Oegandezen hebben uitgedeeld waaronder baby’s jonger dan 14 maanden. Meer nog, de man gaf alvast 1.200 geestelijken in Oeganda een opleiding over het toedienen van het zogenaamde ‘wondermiddel’. Als beloning zouden de geestelijken die zijn werk voortzetten een smartphone krijgen.

In een gesprek met het Britse dagblad The Guardian legt Baldwin uit waarom hij dat doet: “Mensen in derdewereldlanden hebben niet dezelfde opties als inwoners van rijkere landen. Ze staan dus veel meer open voor de zeges die god hen geeft.” Bovendien geeft de dominee aan er bewust van te zijn dat het middeltje MMS verboden is in de Verenigde Staten en Europa. “De regels zijn daar veel strikter. Daarom werk ik in ontwikkelingslanden.” Maar schadelijk zou MMS niet zijn: “Het schaadt hen niet, ze krijgen er gewoon diarree van”. 

Eenmaal de dominee geconfronteerd werd met een vraag over de hoeveelheid bleekmiddel – daarvoor werd telkens de term MMS gebruikt – beëindigde hij het gesprek.

Global Healing

Alles wat Baldwin doet, doet hij overigens niet in eigen naam maar onder de naam van de organisatie die hij oprichtte ‘Global Healing’: “De kerk die de macht van de almachtige God gebruikt om het enorme verlies aan leven in Afrika te verminderen”. Ook inzamelacties via sociale media gebeuren onder de naam ‘Global Healing’.

Wat de precieze gevolgen voor Robert Baldwin zullen zijn, is voorlopig onduidelijk. De site van zijn organisatie (Global Healing) werd inmiddels wel offline gehaald. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • wim CLAES

    natriumchloride is keukenzout, chloordioxide is bleekmiddel.dit is een oplichting.de man is dus een misdadiger.

  • Filip De Bakker

    Hopelijk wordt hij opgesloten! Schandalig

  • Patrick vincke

    Vroeger kweekte ik canaries en 1 maal per jaar haf ik hen een een zuiverings kuur op 1 liter water 2 koffielepeltjes bleekwater heb altijd gezonde vogeltjes gehad