Amerikaanse commando's moesten Kunduz innemen zonder juiste kaarten

Amerikaanse Groene Baretten tijdens een oefensprong.
Photo News Amerikaanse Groene Baretten tijdens een oefensprong.
Amerikaanse Groene Baretten die vorig jaar hielpen om de Afghaanse stad Kunduz te heroveren op de  taliban, moesten vechten zonder de juiste kaarten. De commando's van de elite-eenheid, een van de beste van de Verenigde Staten, planden hun operaties op basis van een kaart die niet gedetailleerd genoeg was. Dit meldt The Washington Post vandaag op basis van militaire documenten.

De Green Berets zijn de commando's van de Amerikaanse landmacht. Ze worden ingezet voor tal van gevoelige militaire operaties, zoals antiterreuracties. Maar ze worden ook ingezet voor het opleiden en bijstaan van de legers van Amerika's bondgenoten.

De taliban namen Kunduz op 28 september vorig jaar in. Al een dag later werd een team van twaalf Groene Baretten eropuit gestuurd om het Afghaanse leger te helpen om de noordelijke stad weer te veroveren. Ze werden zo snel ingezet, dat ze slechts twaalf uur hadden om zich voor te bereiden op de heikele missie.

Uit documenten van het Amerikaanse Central Command, dat de Amerikaanse operaties in onder andere Afghanistan leidt, blijkt dat de commando's slechts één kaart hadden. Dit was een kaart van de stad op een schaal van 1:50.000. Militairen, en zeker commando's, gebruiken dit soort kaarten juist niet omdat ze geen goed beeld geven van een stedelijke omgeving.

Problemen

Door 'technische problemen' op een militaire basis konden ze echter niet beschikken over meer gedetailleerde kaarten om hun operaties te plannen. Pas drie dagen later, op 2 oktober, ontdekten de Groene Baretten in de stad een bruikbare kaart met een schaal van 1:10.000. 

De commando's hadden toen, na zware gevechten, nog maar weinig munitie, water, voedsel en batterijen. Ze waren cruciaal bij het inroepen van zo'n twaalf luchtaanvallen op posties van de taliban. De commando's zouden worden afgelost door zo'n 500 Afghaanse soldaten, maar dit gebeurde nooit.   

Pikant is dat het Amerikaanse leger in 2011, toen ze in de stad waren gelegerd, genoeg gedetailleerde kaarten en satellietfoto's hadden van Kunduz. Volgens Adrian Bonenberger, een landmachtcommandant die toen gelegerd was in de stad, had zijn eenheid volop geschikte kaarten tot hun beschikking.

Blind

Volgens hem is er iets misgegaan bij het overdragen van dit materiaal aan Amerikaanse special forces toen deze in 2012 in Kunduz waren gelegerd en de landmachteenheden werden teruggetrokken. De special forces, waaronder Groene Baretten, opereerden vanuit een kleine basis buiten de stad.

Hoewel het ontbreken van gedetailleerde kaarten een probleem was, waren de Groene Baretten niet helemaal "blind". Ze hadden hoogstwaarschijnlijk genoeg technische hulpmiddelen bij zich, zoals GPS-ontvangers, FalconView-kaartensoftware en beelden van drones die boven de stad vlogen, om zo de taliban te kunnen aanvallen.