Amerikaanse boeren roepen Trump op snel akkoord met Peking te bereiken

De Amerikaanse boeren hebben hun president Donald Trump vandaag opgeroepen om "zo snel mogelijk" tot een akkoord met China te komen. Ze wijzen erop dat de export er sterk op achteruit is gegaan door het handelsconflict.

"In 2018 is de export van landbouw naar China verminderd met 10 miljard dollar, wat neerkomt op een daling van ongeveer 50 procent", schrijft Zippy Duvall, de voorzitter van de belangrijkste landbouwersvakbond in de VS, American Farm Bureau Federation, in een brief gericht aan de Amerikaanse president.

Dalende export

Hij wijst erop dat de Aziatische grootmacht tot nu toe altijd een belangrijke en groeiende afzetmarkt was voor Amerikaanse landbouwproducten. Van 2000 tot 2017 steeg de landbouwexport naar China van 2 procent van de totale Amerikaanse export naar 16 procent. "De landbouwers en de veeboeren in Amerika zijn afhankelijk van stabiele en groeiende afzetmarkten", klinkt het nog.

Duvall haalt voorbeelden aan van landbouwers, die in het voorjaar al gedwongen werden om het planten van hun gewassen uit te stellen door het weer en uiteindelijk besloten om helemaal niets te planten, "omdat er gewoon geen markt voor is". Hij erkent dat er overheidssteun is, maar stelt dat die nooit voldoende zal zijn om het verlies te compenseren. 
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Edmond Dantès

  Trump heeft de boeren tweemaal belazerd, de prijzen van hun landbouwproducten zijn gekelderd en de goedkope Mexicaanse arbeidskrachten staan geblokkeerd aan de grens.

 • Victor Munster

  In alle geïndustrializeerde landen wordt de landbouw gesubsidieerd en de boeren in de derdewereld landen geraken hun producten niet aan de straatstenen kwijt. 90 procent van de Europese begroting bestaat uit landbouwsubsidies. Persoonlijk vind ik dat dit belastingsgeld beter kan besteedt worden. maar de aggrarische lobby is machtig en strooit met

 • Christine Laevers

  Laurens Den Bout : Ja, zelfs Hillary Clinton was een betere optie geweest. Die zou de wereld zo niet in rep en roer gezet hebben met impulsieve, kinderlijke beslissingen. Trumps motto 'America first' was en is eigenlijk : 'De hele wereld staat in functie van de VS'.M.a.w. expansionisme met de grove borstel.

 • ivan de ridder

  Trump en administratie kan het geen bal schelen of de landbouwers zwart zaad zien of niet. De afzetmarkt die ze verliezen dankzij de handelsoorlog zullen ze waarschijnlijk niet meer terugzien tenzij ze ook hier over prijzen onderhandelen. En dat zal niet in hun voordeel zijn. China zoekt andere leveranciers. Ondertussen wordt de landbouw in de US verder overgesubsidieerd en dit zou volgens de Trump cultus goed zijn voor hun economie.

 • Laurens Den bout

  @mark de vos; wie wel goed gekozen heeft ? Excuseer? Dus ons Hillary Clinton was een betere optie? Laat ons niet lachen vent ..