Amerikaanse belastingdienst geeft aangiften Trump voorlopig niet vrij

De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin.
Getty Images De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin.
De Amerikaans belastingdienst IRS heeft de belastingaangiften van president Donald Trump niet overgedragen aan een commissie van het Huis van Afgevaardigden. De deadline hiervoor lag op dinsdagavond 23 uur. Minister van Financiën Steven Mnuchin liet weten dat hij niet kon ingaan op het verzoek “totdat is vastgesteld dat het in lijn is met de wet". De minister denkt op 6 mei meer duidelijkheid te kunnen geven.

Richard Neal, de Democratische voorzitter van het ‘Ways and Means Committee’, dat verantwoordelijk is voor belastingen in de VS, had zowel de persoonlijke als de zakelijke aangiften van de president van de afgelopen zes jaar opgevraagd. 

Neal is het enige lid van het Huis van Afgevaardigden dat wettelijk bevoegd is om Trumps aangiften op te vragen. De weigering leidt waarschijnlijk tot een lange juridische strijd die zal lopen tot aan het Hooggerechtshof. Neal deelde mee dat hij zich zal beraden over de volgende stappen.

Trump beloofde in 2016 bij de campagne voor de presidentsverkiezingen dat hij, net als zijn voorgangers, zijn belastingaangifte openbaar zou maken, maar heeft dat tot nu toe niet gedaan, omdat zijn aangifte momenteel geauditeerd wordt, zo beweert hij. “De president is duidelijk geweest. Als zijn belastingaangiften niet meer ter controle liggen, zal hij erover nadenken”, zei een woordvoerder van het Witte Huis. Volgens perswoordvoerder Hogan Gidley is hij op dit moment niet geneigd zijn aangifte te overhandigen.

De Republikeinen zijn tegen het verzoek van de commissie. Naar verwachting stappen de partijgenoten van Trump naar de rechter om te voorkomen dat de aangiften vrij worden gegeven.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Diane Bernaerts

  "Naar verwachting stappen de partijgenoten van Trump naar de rechter om te voorkomen dat de aangiften vrij worden gegeven": dat zouden ze niet doen als hij niets te verbergen had.

 • Edmond Dantès

  Fons Casteels, je hebt hier al teveel gelogen. Je geloofwaardigheid ben je reeds lang kwijt. Iedere Trump lemming zou zijn zelfverklaarde halfgod moeten aanmoedigen om de belastingaangiftes vrij te geven. Daarmee levert hij immers het ultieme bewijs dat hij volledig onschuldig is aan alle tenlasteleggingen. Iedereen mag toch zien hoe eerlijk hij wel is?

 • DIRK VAN BRUSSEL

  moest het zo zijn dat de wet duidelijk stelt dat belasting aangiften niet mogen opgevraagd worden zal men die ook niet opvragen ! blijkbaar is dat niet zo ! groot verschil tussen niet moeten geven en niet mogen vragen.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  het zou overal wet moeten zijn dat ministers en presidenten hun belastingen vrijgeven. zo weet het volk waaraan en waaraf.

 • Fons Casteels

  De Democrats moeten de wet naleven. In de wet staat dat het Congress inzage mag krijgen in de belastingaangifte van de president, eens die aangifte afgerond is. En dat is nog niet het geval: Trump is nog in discussie met de Belastingdienst. En dus moeten de Democrats en de linkse MSM nog even wachten. Wat de aangifte 2013-2016 betreft: toen was Trump nog geen president, en dus heeft hij zoals elke Amerikaan recht op de privacy daarvoor.