Amerikaanse ambassadeur legt extra druk op België: “Haal Syriëstrijders terug en wij zorgen voor bewijzen”

Het kamp Al Hol in het noorden van Syrië.
AFP Het kamp Al Hol in het noorden van Syrië.
De Amerikaanse ambassadeur in ons land, Ronald Gidwitz, verhoogt de druk op de overheid om de Belgische Syriëstrijders te repatriëren en hier te berechten. Het gaat om een 50-tal strijders en 120 tot 130 verwanten, zegt hij. In ruil willen de Amerikanen bewijslast delen “die wij wel hebben, maar jullie nog niet”, aldus Gidwitz in een interview met De Morgen en Le Soir.

De Verenigde Staten vragen al maanden dat de Europese landen hun landgenoten die naar Syrië zijn getrokken om er mee te vechten met terreurgroep IS, terug moeten halen. De kwestie is des te dringender na de Turkse inval in het noorden van Syrië en de verdrijving van de Koerden, die de gevangenkampen waar IS-strijders opgesloten zaten, bewaakten. Ook de dood van IS-leider Al-Baghdadi zorgt voor nieuwe ontwikkelingen.

“Iemand zal Al-Baghdadi vervangen”, zegt Gidwitz aan De Morgen. “Zelfs als die persoon niet hetzelfde aura of dezelfde capaciteiten heeft, krijgt IS een nieuwe leider. Er zitten tegelijk in noordelijk Syrië nog meer dan 2.000 buitenlandse IS-strijders gevangen in kampen in een zeer instabiel gebied. IS heeft al gedreigd dat ze deze kampen gaan aanvallen en hun strijders willen bevrijden. Het kan er weer erg gevaarlijk worden.”

Gidwitz wil dat de Europese landen de IS-strijders en hun verwanten zo snel mogelijk terughaalt, onder andere uit het kamp van Al Hol, dat nu nog onder controle van de Koerden staat. Maar het risico bestaat dat sommigen van hen kunnen ontsnappen. “Er zitten geradicaliseerden tussen die een bedreiging kunnen worden voor Syrië, Turkije, en Europa als ze terug naar hier migreren.”

De Amerikaanse ambassadeur zegt dat de VS bereid is zowel juridisch als logistiek bereid is ons land te helpen met de repatriëring. “Als België het ernstig meent inzake repatriëring, zijn we graag bereid om samen te zitten en informatie te delen die jullie nog niet hebben, maar waar wij wel over beschikken.”

Gisteren besliste de Brusselse kortgedingrechter nog dat de Belgische staat een Syriëstrijdster en haar twee kinderen binnen een termijn van 75 dagen moet terughalen.

Ronald Gidwitz, de Amerikaanse ambassadeur in België.
BELGA_HANDOUT Ronald Gidwitz, de Amerikaanse ambassadeur in België.35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DIRK RASSCHAERT

  Zij zorgen voor bewijzen? Wij hebben alle bewijzen. Ze zijn vertrokken, hebben hun Belgische nationaliteit afgezworen, een andere naam aangenomen, dus zijn het geen Belgen meer. Punt uit. Dat ze eerst eens zelf hun boeltje opkuisen. Zij hebben die strontboel gestart, laat het hen nu maar opkuisen ook !

 • William Bonny

  Dat de Amerikanen een beetje in eigen land moeien, Die ambassadeur heeft ons de les niet te komen spellen en hoe het moet, Die denk zeker,Dat hij het warm water uitgevonden heeft????, De Amerikanen hebben de laatste weken,heel veel van hun krediet verloren bij mij, Als Trump zo voort doet,met zich overal in de wereld te bemoeiën en te bevelen wat de landen moeten doen, Zal hij geen enkele vriendschappelijke land meer hebben,

 • Chris Daeleman

  Laat ze daar maar en laat rust waar rust is. Keuze is gemaakt door hen. Ik ben ook niet tevreden maar ben niet akkoord met IS. Ik ben geen moordenaar, zijde nie content dood jezelf maar geen mensen die nog willen leven. Recht op leven is niet wat jij beslist.

 • ANN LIMBOS

  Bemoei u met u eigen zaken !

 • Michel Jacobs

  Inderdaad mijnheer Raes. Als ze bewijslast hebben, behoren ze die vrij te geven. Tweede punt: het is onaanvaardbaar dat oorlogsmisdaden voor een gewone burgerlijke rechtbank komen. Ik vind dat absoluut niet normaal.Het gaat hier niet over misdaden van gemeen recht.Als je ze naar hier haalt moeten ze in een supermax cel en naar oorlogsrecht veroordeeld.En ja, ik ben doodserieus.Zie je die al tussen de rest in Sint-Gillis zitten de held uithangen misschien? Nee dus.