Amerikaanse ambassadeur bij EU stelt nu toch dat hulp aan Oekraïne verbonden was aan corruptieonderzoek naar Biden

Gordon Sondland is Amerikaans ambassadeur bij de Europese Unie.
AFP Gordon Sondland is Amerikaans ambassadeur bij de Europese Unie.
Gordon Sondland, de Amerikaanse ambassadeur bij de Europese Unie, zegt nu toch dat het toezeggen van militaire hulp aan Oekraïne wel degelijk gelinkt was aan een corruptieonderzoek naar de familie Biden. Dat blijkt uit een bijkomende verklaring van de diplomaat. Zijn verklaring kan erg belastend zijn voor president Trump in het impeachment-onderzoek.

De verklaring heeft betrekking op de bijna 400 miljoen dollar aan militaire hulp voor Oekraïne. Sondland zegt dat hij aan Andrej Yermak, een adviseur van de Oekraïense president Volodimir Zelenski, duidelijk maakte dat het geld "waarschijnlijk" enkel zou gedeblokkeerd worden wanneer Oekraïne een verklaring zou afleggen over een corruptieonderzoek naar de Bidens.

Sondland had op 17 oktober al een verklaring aan de parlementsleden afgelegd, maar deed gisteren nog enkele toevoegingen. "Ik herinner me nu dat ik een individueel gesprek had met Yermak", zo luidt zijn uitleg. Zijn verklaring werd vandaag openbaar gemaakt.

Eerder had ook al de Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne, William Taylor, in zijn getuigenis gezegd dat de militaire hulp aan Kiev rechtstreeks gekoppeld was aan een dergelijk onderzoek.

De Democratische partij heeft een impeachmentonderzoek opgestart tegen president Trump, omdat hij tijdens een telefoongesprek met Zelenski zou hebben gevraagd een onderzoek te voeren naar gewezen vicepresident Joe Biden en zijn zoon, Hunter. Joe Biden wordt mogelijk de Democratische tegenstander van Trump bij de komende presidentsverkiezingen.

Trump heeft altijd gezegd dat er geen sprake was van een "quid pro quo" (voor wat hoort wat) bij de afspraken die gemaakt werden met Oekraïne. 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erwin Van Roy

  Kevin Noël kent duidelijk weinig van de politiek in de VS. Sondland G is een ras echte Republikein. En die zal nooit Democraat worden Of samen hangen met de Democraten.

 • Pieter Janssens

  Hoe de USA de politiek beïnvloed in vele landen, ook Syrië en Irak.. de landen waar het minder goed lukt. Deze hebben een oorlog aan hun been, natuurlijk opeens aangestoken door de brave burgers. Wat heeft de opstand opgebracht voor de burgers in Syrië ?

 • Kevin Noël

  Belachelijk ineens schiet hem dat te binnen of wat? Zo iets belangrijks vergeet je toch niet! Iets beloofd door de "democraten" zeker? Trump for 2020!

 • Diane Bernaerts

  Amai, als zelfs Sondland, een Trump-supporter en geldschieter van het eerste uur, dat toegeeft! Hoe gaan de Republikeinen, na de uiterst belastende getuigenissen van de andere 6 of 7 getuigen, het nu nog kunnen verantwoorden als ze toch nog tegen de afzetting van Trump stemmen? Dat Trump zijn boekje vér te buiten is gegaan, de wet heeft overtreden, eigenbelang voor landsbelang en nationale veiligheid heeft gesteld en belastinggeld heeft misbruikt als chantagemiddel, is nu wel overduidelijk!

 • Guy Diels

  De ene leugen na de andere van Mr Trump. Het wordt tijd dat ze die buiten shotten.