Amerikaanse ambassadeur bij EU gaat dan toch getuigen over Oekraïne-gate

Impeachment-onderzoek tegen Trump

Het door de Democraten gecontroleerde Huis van Afgevaardigden had Gordon Sondland gedagvaard in het impeachment-onderzoek naar de president.
Photo News Het door de Democraten gecontroleerde Huis van Afgevaardigden had Gordon Sondland gedagvaard in het impeachment-onderzoek naar de president.
De Amerikaanse ambassadeur bij de EU, Gordon Sondland, gaat volgende week dan toch getuigen in het impeachment-onderzoek naar president Donald Trump. Dat heeft Sondlands advocaat vandaag aangekondigd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken had Sondland echter gevraagd dat niet te doen. 

Het door de Democraten gecontroleerde Huis van Afgevaardigden had Gordon Sondland gedagvaard in het onderzoek naar de president. Het Huis wil meer te weten komen over zijn rol in Trumps campagne om Oekraïne onderzoek te doen voeren naar Joe Biden en zijn zoon.

De ambassadeur zou dinsdag getuigen, maar Trump maakte last minute duidelijk dat hij dat niet kon toelaten. Sondland, een zakenman die fortuin gemaakt heeft in de hotelsector, staat dicht bij Trump.

“Integer”

"Ambassadeur Sondland heeft altijd integer gehandeld en in het belang van de Verenigde Staten", aldus de verklaring van zijn advocaat nu. "Hij heeft geen agenda, behalve volledig en eerlijk antwoorden op de vragen van de onderzoekscommissie." Hij getuigt op donderdag 17 oktober.

De parlementsleden die het onderzoek voeren hadden Sondland gevraagd om documenten over Oekraïne, maar de advocaten zeggen dat ze daar niet kunnen op ingaan omdat dat een schending zou vormen van Amerikaanse wetten en de regels van het ministerie.

De Amerikaanse ambassadeur bij de EU, Gordon Sondland.
REUTERS De Amerikaanse ambassadeur bij de EU, Gordon Sondland.

Belastend

Vandaag staat de getuigenis van Marie Jovanovitsj gepland, achter gesloten deuren. Jovanovitsj, een niet-politiek benoemde diplomaat, was tot het voorjaar de Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne. Verwacht wordt dat die getuigenis nog meer materiaal zal opleveren dat belastend is voor Trump.

De president reist vandaag af naar Louisiana voor een nieuwe campagnebijeenkomst. Gisterenavond hield hij ook al een campagnerally in Minneapolis. Daar ventileerde hij volop over verschillende van zijn Democratische tegenstanders en het impeachment-onderzoek.

Lees ook: Alle vragen over de afzettingsprocedure tegen Trump: hoe werkt het, wat zijn de beschuldigingen en hoe groot is de kans dat hij echt moet vertrekken?

Marie Jovanovitsj (C) was tot het voorjaar de Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne.
AFP Marie Jovanovitsj (C) was tot het voorjaar de Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michael Aerts

  @ Fons Casteels. Het constant zwartmaken van getuigen tegen je idool maakt Trump absuluut niet onschuldig. Als "onschuldige" sukkelaar heeft hij wel enorm veel energie nodig om zijn tegenstanders zwart te maken. Zichzelf onschuldig bewijzen is blijkbaar niet mogelijk.

 • guido Bervoets

  Het is niet omdat Marie Jovanovitsj benoemd is geworden tijdens de legislatuur van Obama dat zij zal gaan liegen bij het impeachtment-onderzoek en meineed zal gaan plegen. Zij is zelfs vlak voor de verkiezingen in 2016 tot ambassadeur in Oekraïne benoemd en heeft zelfs 3 jaar onder Trump haar taken als ambassadeur vervuld. Zo kun je alles in verdenking stellen.

 • Pierre De Boever

  Ik hoop dat die gek niet op de rode knop kan duwen

 • Fons Casteels

  "Marie Jovanovitsj, een niet-politiek benoemde diplomaat"? Een beetje neutraal blijven aub. Ze werd in 2016 door Obama benoemd. Dan IS ze een politieke benoeming - net zoals de vorige Amerikaanse ambassadeur in Brussel, Howard, die ook een Obama adept is. De reden trouwens waarom hij elke week in een of ander VRT-programma Trump mag beschimpen.