Amerikaanse ambassade in Zuid-Korea verwijdert Black Lives Matter-vlag wegens ongenoegen Trump

De Amerikaanse ambassade in Seoel liet de Black Lives Matter-banner ondertussen weer verwijderen.
REUTERS De Amerikaanse ambassade in Seoel liet de Black Lives Matter-banner ondertussen weer verwijderen.
De Amerikaanse ambassade in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel hing vorige week een grote banner met de woorden ‘Black Lives Matter’ op aan de voorgevel van het gebouw, om steun te betuigen aan de beweging in de VS die eist dat er een eind wordt gemaakt aan het wijdverspreide racisme en politiegeweld. Maar zowel president Trump als minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo waren daar niet mee opgezet. De vlag werd ondertussen weer naar beneden gehaald.

De vlag werd zaterdag opgehangen in opdracht van Amerikaans ambassadeur voor Zuid-Korea Harry Harris. “De Amerikaanse ambassade is solidair met mede-Amerikanen die rouwen en vredevol protesteren om positieve verandering te eisen”, tweette de ambassade zaterdag. “Onze Black Lives Matter-vlag toont onze steun voor de strijd tegen de rassenongelijkheid en politiegeweld terwijl we streven naar een meer inclusieve en rechtvaardigere maatschappij.” 

De boodschap was echter niet naar de zin van de Amerikaanse president Donald Trump, zo melden twee bronnen die op de hoogte zijn van de zaak aan Reuters. Ook minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo vond de vlag ongepast.

Nadat de vlag weer naar beneden werd gehaald, deelde woordvoerder William Coleman van de ambassade mee dat Harris de vlag had opgehangen “om een boodschap van solidariteit te brengen voor Amerikanen die bezorgd waren om racisme”, maar hij voegde eraan toe dat de ambassadeur “niet de bedoeling had om een specifieke organisatie te steunen of donaties aan te moedigen”. 

“Om het verkeerde idee te vermijden dat geld van de Amerikaanse belastingbetaler gebruikt werd om dergelijke organisaties ten goede te komen, gaf hij de opdracht om de vlag te verwijderen”, aldus Coleman. “Dit doet op geen enkele manier afbreuk aan de principes en idealen die worden uitgedrukt met het hijsen van de vlag.”

Harris, een 40-jarige veteraan van de Amerikaanse marine, die in 2018 aan de slag ging in Seoel, zou eerder al te kennen hebben gegeven dat hij voor het einde van het jaar zijn positie zal verlaten.

Het Witte Huis en het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben nog niet op het nieuws gereageerd.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jean West

    Een normale beslissing.