Amerikaanse agent slaat onschuldige opa deels lam

De 57-jarige man was op bezoek bij zijn zoon en werd overmeesterd in een welstellende buitenwijk van Madison, Alabama. De Indische autoriteiten willen onderzoeken of er sprake is van buitensporig politiegeweld.
Kos De 57-jarige man was op bezoek bij zijn zoon en werd overmeesterd in een welstellende buitenwijk van Madison, Alabama. De Indische autoriteiten willen onderzoeken of er sprake is van buitensporig politiegeweld.
De 57-jarige Sureshbhai Patel was gisteren zijn ochtendwandeling aan het maken in de Amerikaanse staat Alabama toen hij door een omwonende als "verdachte persoon" werd gesignaleerd. Een agent sloeg de man neer, Patel liep een rugletsel op en is nu deels verlamd.

Patel was op bezoek bij zijn zoon, die met zijn vrouw en baby in de welstellende buurt van Madison, Alabama woont. De zoon had er twee maanden geleden een huis gekocht, hij werkt als ingenieur voor een overheidsbedrijf.

Buitensporig politiegeweld
De Indiase regering heeft er vandaag bij de VS op aangedrongen het incident te onderzoeken. Een woordvoerder van het Indiase buitenlandministerie verklaart dat "we ons bezorgdheid hebben uitgedrukt over wat volgens mediaberichten een geval van buitensporig politiegeweld is".

Op video
Een mediagroep uit Alabama, AL.com, heeft er bij de politie op aangedrongen dat ze de audio- en videofiles van het incident vrijgeven. Politiechef Marry Muncey heeft al bevestigd dat die bestaan en dat ze naar verwachting tegen het eind van de week zullen gepubliceerd worden.

De politie verklaarde dat de beller een onbekende man had gemeld die opritten betrad en in garages keek, zo liet de politie weten.

"No English, Indian"
Het was de tweede keer dat Sureshbhai Patel, afkomstig uit een dorp in India, op bezoek was in de VS. Zijn zoon liet weten dat hij zijn vader had laten overkomen om voor zijn 17 maanden oude kleinzoon te zorgen.

Volgens de zoon was zijn vader op het voetpad aan het wandelen toen een politiepatrouille hem staande hield. Patel, die geen Engels spreekt, verklaarde tegen de agent: "No English, Indian". Daarop gaf hij het telefoonnummer van zijn zoon en wees hij het huis van zijn zoon aan.

De agent werkte de man tegen de grond, de man moest in het ziekenhuis opgenomen worden met een rugletsel dat hem deels verlamde. De artsen stellen een lange herstelperiode in het vooruitzicht.

"Handen in zakken"
"Er was een communicatieprobleem. De persoon in kwestie sprak geen Engels en stak zijn handen in zijn zakken. Toen de agenten hem probeerden te vloeren, trok hij zich weg. De persoon werd op de grond gedwongen, wat resulteerde in de verwonding", zo luidt het bij de politie. Tot het onderzoek is voltooid, is de agent in kwestie uit zijn dienst ontzet.