Amerikaans vicepresident Pence roept EU op om ook uit nucleair akkoord met Iran te stappen: “Regime bereidt nieuwe Holocaust voor”

Amerikaans vicepresident Mike Pence
EPA Amerikaans vicepresident Mike Pence
De Europese bondgenoten moeten stoppen met hun “onbezonnen” pogingen om Amerikaanse sancties tegen Iran te vermijden. Dat heeft de Amerikaanse vicepresident Mike Pence vandaag gezegd op de Midden-Oostenconferentie in de Poolse hoofdstad Warschau. Tijdens een toespraak noemde hij Iran een groot gevaar voor het Midden-Oosten, en beschuldigt het regime ervan “een nieuwe Holocaust” voor te bereiden.

Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben afgelopen maand een financiële tool gelanceerd om Europese bedrijven die handelsbelangen hebben in Iran, te helpen om Amerikaanse sancties te vermijden.

“Ze noemen deze construtie een ‘Special Purpose Vehicle’”, aldus Pence. “Wij noemen ze een poging om de Amerikaanse sancties tegen het moordlustige revolutionaire regime van Iran te breken. We noemen het een onbezonnen stap die Iran enkel maar zal versterken, de Europese Unie zal verzwakken en nog meer afstand zal creëren tussen Europa en Amerika.”

De tijd is gekomen dat de Europese partners aan onze kant staan en aan de kant van het Iraanse volk, en dat we de Iraanse deal verwerpen

Amerikaans vicepresident Mike Pence

Pence riep de EU dan ook op om van koers te wisselen en net als de VS uit het nucleair akkoord met Iran te stappen. “In het belang van vrede, stabiliteit, veiligheid en mensenrechten in het Midden-Oosten, is de tijd gekomen dat de Europese partners aan onze kant staan en aan de kant van het Iraanse volk, van onze bondgenoten en vrienden in de regio, en dat we de Iraanse deal verwerpen”, aldus Pence.

Het akkoord werd in 2015 ondertekend door Iran, de VS, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Rusland, Duitsland, China en de Europese Unie. Iran moest volgens dat akkoord garanderen zijn nucleair programma enkel voor vreedzame doeleinden te gebruiken, in ruil voor een opheffing van de internationale sancties tegen Teheran. In mei vorig jaar stapten de VS uit het akkoord, waarna ze opnieuw sancties oplegden aan Iran.

Pools premier Mateusz Morawiecki en zijn Israëlische collega Benjamin Netanyahu.
REUTERS Pools premier Mateusz Morawiecki en zijn Israëlische collega Benjamin Netanyahu.

Israël wil alliantie met Arabische landen

Ook Israël sprak tijdens de Midden-Oostenconferentie harde taal tegen het Iraanse regime. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu kondigde aan dat hij met de Arabische landen een alliantie wil smeden tegen het land. Hij noemde het een “historisch keerpunt” dat een Israëlische premier en ministers van Buitenlandse Zaken van de belangrijkste Arabische landen tezamen “met een uitzonderlijke hardheid, duidelijkheid en eenheid zouden optreden tegen de dreiging van het Iraanse regime”.

Eerder op de dag veroorzaakte Netanyahu nog ophef door een video te verspreiden waarin hij zou oproepen tot een oorlog met Iran. Die boodschap werd door zijn kabinet snel ontkracht, door te wijzen op een verschil in nuance bij de vertaling van de term “milchama”, die letterlijk “oorlog” maar ook figuurlijk "strijd" kan betekenen.

Omstreden conferentie

Aan de omstreden Midden-Oostenconferentie die door de VS en Polen georganiseerd wordt, nemen vertegenwoordigers van een zestigtal landen deel. Tijdens het openingsdiner gisteravond ging het enkel over Iran, de aartsvijand van Israël, die net als Saudi-Arabië strijdt om de macht in de regio. Netanyahu hield volgens aanwezigen een scherpe toespraak, en ook de minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein namen het woord, net als de Saudische buitenlandminister Adel al-Jubeir.

De Poolse president Andrzej Dudab verklaarde dat Polen zich opstelt als neutrale bemiddelaar tijdens de conferentie, om zo de aanwezigen de kans te geven om op een eerlijke manier van gedachten te wisselen. Iran beschuldigde Polen er eerder van met de conferentie een vijandige agenda tegenover Teheran na te streven. 
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tarik Akan

  Strategie VS: niet-bewezen fantasieën produceren tegen landen met natuurlijke rijkdommen, landen die hen niet blindelings volgen om zo eigen holocaust in dienst van het "groot Israel project" te rechtvaardigen. Strategie EU: blaffen en pootje geven als VS erom beveelt.

 • Weinig Betalen

  Nog 20 maanden en dan zwaaien we met zen allen Donald uit!!

 • Peter Bonacasa

  De VS vergeet dat zij aan de basis liggen van de problemen in Iran. Die hebben ze zelf in de jaren 50 veroorzaakt. Toen was Iran een van de meest vooruitstrevende landen van het MO.

 • dirk belis

  Nu zou ik zeggen, goe bezig Europa .De VS denkt nog steeds dat ze Nero van Rome zijn.

 • Michel Van Limbergen

  Met dat neurotische gedrag van de Amerikanen is de vrede verder weg dan ooit!