Amerikaans leger gebruikt in oktober opnieuw haven van Zeebrugge om aanwezigheid in Oost-Europa te versterken

Begin dit jaar was er vanuit Zeebrugge ook al een logistieke operatie in het kader van Atlantic Resolve.
Belgian Air Force - Michael Moors Begin dit jaar was er vanuit Zeebrugge ook al een logistieke operatie in het kader van Atlantic Resolve.
Het Amerikaans leger gebruikt in oktober de haven van Zeebrugge om een luchtvaartbrigade over te brengen naar Europa. Die moet de oostelijke flank van de NAVO versterken om Rusland ervan te weerhouden om een geallieerd land aan te vallen. Dat is vernomen uit betrouwbare bronnen.

De Amerikaanse brigade telt 1.700 militairen, tientallen helikopters van diverse types, 2.000 voertuigen en uitrusting. De helikopters, de voertuigen en het materiaal arriveren eind oktober in Zeebrugge en het Griekse Volos. Dat meldt de gespecialiseerde website Atlantic Resolve. De bedoeling is dat de militaire aanwezigheid van de Verenigde Staten in Oost-Europa versterkt wordt.

Volgens de website Scramble.nl arriveert het transportschip ARC Enduranec, dat regelmatig gebruikt wordt door het Amerikaanse leger, op 14 oktober in Zeebrugge.

Operatie Atlantic Resolve is een louter Amerikaanse aangelegenheid die startte in 2016. Ze versterkt de Amerikaanse aanwezigheid in het oosten van Europa en moet Rusland ervan weerhouden om met de VS geallieerde landen binnen te vallen. Dit bleek niet overbodig nadat de Russen het Oekraïense deel van de Krim in de lente van 2014 annexeerden.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jeroen Noël

  Kan er iemand vragen om 2 fregatten mee te nemen? Met voorlopige twaalfden zullen de onze niet vervangen worden

 • guido vermeyen

  OK....gebruiken haven Zeebrugge, en daarmee is de kous af om nog meer naar de grillen van Trump te handelen en zijn verwijten dat België achterblijft....we hebben nu zijn verdoemde vliegers gekocht, nu is het welletjes geweest en alluderen op de "bevrijding" ...de bevrijding heeft Amerika "groot" gemaakt.

 • Michel Jacobs

  Zelfs als we dat zouden willen kunnen we daar wegens de NATO overeenkomsten waarschijnlijk weinig aan doen. Mocht er onverhoeds toch ooit een militair conflict met Rusland komen, dan zijn het niet de Amerikanen die daar last van gaan hebben, maar worden Zeebrugge, Evere, Mons(SHAPE) en Kleine Brogel als eersten direct van de kaart geveegd.

 • Bern Vermeulen

  Wij als klein landje zitten er weer tussen, extra kosten en dan vraagt men zich af waar dat zwarte gat in de begroting toch vandaan komt, ik wil transparantie hoeveel kost dit ons?

 • luc caels

  Ze gebruiken Antwerpen ookal.