Amerikaans koppel spioneerde dertig jaar voor Cuba

Kendall en Gwendolyn Myers, rechts in gevangenisplunje.
UNKNOWN Kendall en Gwendolyn Myers, rechts in gevangenisplunje.

Een Amerikaanse man en vrouw, die 30 jaar lang in de VS spioneerden voor Cuba, zijn veroordeeld tot jarenlange celstraffen. De 73-jarige Walter Kendall Myers, een voormalige ambtenaar bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, kreeg een levenslange celstraf opgelegd. Zijn echtgenote Gwendolyn (72) werd veroordeeld tot een celstraf van 6 jaar. Dat heeft het Amerikaanse ministerie voor Justitie bekend gemaakt.
 
Het koppel werd in juni 2009 door agenten van de FBI gearresteerd. De twee werden in 1978, na een bezoek aan Cuba, aangeworven als spionnen.
 
200 vertrouwelijke documenten
Welke schade het koppel over de jaren heen heeft aangericht, maakte het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken niet bekend. Volgens de 'Washington Post' zou Myers in de 15 maanden voor zijn pensioen in 2007, meer dan 200 vertrouwelijke en geheime documenten op zijn computer verzameld hebben.
 
Liefde voor Cuba
Hun liefde voor Cuba zou volgens het koppel de reden voor de spionage zijn geweest. "Ons enige doel was om het Cubaanse volk te helpen", aldus Myers. "We handelden zeker niet vanuit een anti-Amerikaans gevoel." (dpa/eb)