Amerikaans koppel hoeft Russisch adoptiezoontje niet meer

UNKNOWN
Een 7-jarig jongentje van Russische afkomst, dat geadopteerd werd door Amerikaanse ouders, is gisteren terug aangekomen in Moskou. Bij zich had hij een briefje met een niet mis te verstane boodschap van zijn adoptieouders: ze hoeven de knaap niet meer.

Pavel Astakhov, commissaris van de rechten van het kind, onthulde het verbijsterende verhaal gisteren in Daily Mail. "Ik kreeg een boodschap dat Artem Saveliev uit Amerika was aangekomen in Rusland. Het jongentje van zeven zelf spreekt geen Russisch, maar begrijpt de taal wel. Hij had een briefje bij zich waarin stond dat zijn Amerikaans adoptieouders niet meer willen en of adoptie ongedaan kan worden gemaakt." Hoe het jongentje erin geslaagd is om zonder begeleiding van Washington naar Moskou te vliegen is tot dusver nog onduidelijk.

Labiel
In de brief, die geadresseerd is aan 'wie het aangaat', geeft de Amerikaanse adoptiemoeder, Torry Hansen, aan dat ze de jongen had geadopteerd in 2009. Ze zegt dat de jongen 'labiel' is en dat haar dat voor de adoptie is verzwegen. "Artem is agressief en vertoond psychopatische neigingen. Ik werd belogen en misleid door de autoriteiten die verantwoordelijk waren voor de adoptie", schreef ze. "Ze wilden gewoon van hem af. Ik heb mijn uiterste best gedaan en het spijt me enorm, maar ik wil dit kind niet langer opvoeden."

Astakhov ontkent met klem. "Wij hebben de jongen eerst grondig onderzocht, en daaruit bleek dat hij normaal is, zonder mentale problemen. Wij kunnen dit niet zomaar laten gebeuren."

De jongen werd naar een ziekenhuis gebracht om te onderzoeken of hij geen trauma's of geen sporen van mishandeling heeft opgelopen. Nadien wordt hij naar een opvangtehuis gebracht. (ypu)