Amerikaans Huis van Afgevaardigden keurt tijdelijke begroting goed en neemt eerste horde in vermijden door Trump "gewilde" shutdown

Het Capitool in Washington.
AFP Het Capitool in Washington.
In de Verenigde Staten heeft het Huis van Afgevaardigden deze nacht een tijdelijke begroting goedgekeurd die de federale overheid financiert tot 23 maart. De wet werd hoofdzakelijk volgens de partijgrenzen goedgekeurd met 245 stemmen tegen 182. Ook de Senaat moet zich nog over de begrotingswet buigen.

Het gaat al om de vijfde tijdelijke begroting sinds september. De vorige financiering werd op 22 januari goedgekeurd na een shutdown - waarbij de meeste federale overheidsdiensten worden gesloten en 40 procent van de federale ambtenaren niet meer wordt betaald - van drie dagen. Die loopt nog tot tot donderdag middernacht (vrijdagochtend 6 uur Belgische tijd).

Herstemming

Om een nieuwe shutdown te vermijden met de nieuwe begroting dus vóór die deadline door het Congres raken. Naar verwachting zal de tekst in de Senaat - waar de Republikeinen maar over de kleinste meerderheid beschikken - worden aangepast, waardoor een herstemming in het Huis nodig is.

Eerder deze nacht had president Donald Trump gezegd dat hij "graag een nieuwe shutdown zou zien" indien het Congres het niet eens zou raken over zijn immigratiehervormingen. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Edmond Dillien

    Dat kunt ge toch geen democratie noemen , he. 1man met eigenwijze gedachten en doelstellingen gijzelt een ganse natie omdat de politiek niet naar zijn pijpen danst. Als ze zijn goesting niet doen zet hij een paar honderdduizend mensen zonder inkomen zo, pracht van een president voor zijn volk, ik hoop dat ze hun lesje geleerd zijn.