Amerikaans Hooggerechtshof buigt zich over controversiële hertekening van kieskringen

Protest in Maryland tegen ‘gerrymandering’ in maart vorig jaar.
AP Protest in Maryland tegen ‘gerrymandering’ in maart vorig jaar.
Het Amerikaanse Hooggerechtshof gaat zich opnieuw buigen over de controversiële hertekening van kieskringen, ook wel 'gerrymandering' genoemd. Concreet gaat het om gevallen in North-Carolina en Maryland.

Het debat over 'kiesrechtgeografie' of gerrymandering laait daarmee voor de zoveelste keer op. In de Verenigde Staten moeten de grenzen van kiesdistricten elke tien jaar opnieuw getekend worden, om demografische redenen (congresdistricten moeten min of meer een gelijk aantal kiezers tellen). Die herindeling gebeurt door de verkozen politici zelf, waarbij ze de tegenpartij kunnen benadelen door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat de wijken met voornamelijk oppositiekiezers zoveel mogelijk in hetzelfde district terechtkomen, zodat de meerderheidspartij in de andere districten meer kans heeft op winst. Een andere techniek is om de kiezers van de oppositiepartij zoveel mogelijk te verdelen over districten.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof gaat zich nu buigen over twee klachten die na de Congresverkiezingen in november zijn ingediend: één van de Democraten in North-Carolina en één in Maryland, ingediend door de Republikeinen. Het Hof wil beide zaken in maart behandelen.

Het Hooggerechtshof had in juni al uitspraak kunnen doen over de hertekening van de kiesdistricten in een aantal staten, maar zag daar toen van af door de zaken terug te verwijzen naar lagere rechtbanken voor verder onderzoek.

Ook nu is de kans klein dat het Hooggerechtshof een einde maakt aan gerrymandering. Onder president Donald Trump is er een meerderheid aan conservatieve rechters, van wie waarnemers verwachten dat ze de praktijk in stand zullen houden.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jonas Gent

    Zowel democraten als republikeinen delen kieskringen telkens opnieuw in, om zoveel mogelijk voordeel daaruit te halen. Triestig toch!

  • gustaaf carpels

    Gewoon het systeem veranderen degene met de meeste stemmen wint simpel eenvoudig en eerlijk Hoe democratischer kan het zijn

  • wim Goossens

    Als je dit allemaal leest, dan vindt ik dat wij er hier nog niet zo slecht aan toe zijn ... De democratie in het grote ameika is blijkbaar verder weg dan we vermoedden ...