Amerikaans hof blokkeert immigratiehervorming Obama

De Amerikaanse president Barack Obama.
PHOTO_NEWS De Amerikaanse president Barack Obama.
Een Amerikaans hof van beroep heeft de maatregelen van president Barack Obama geblokkeerd die zowat vier miljoen immigranten perspectieven bieden op regularisatie.

De hervorming van het immigratiesysteem was een van de voornaamste beloftes van de Amerikaanse president in 2008. Obama stootte echter op verzet in het Congres, waar de Republikeinen in de meerderheid zijn. Om dat te omzeilen, presenteerde de president eind 2014 een reeks decreten. Belangrijke bepaling daarin was dat al wie langer dan vijf jaar in de VS woont, een Amerikaans kind heeft of in het bezit is van een verblijfsvergunning, een werkvergunning kan aanvragen van drie jaar.

De maatregelen werden besproken door de afgevaardigden en conservatieve gouverneurs van 26 andere staten en die verzekeren dat het aan het Congres, en dus niet aan de president is, om een dergelijke hervorming door te voeren. Een federaal hof in Texas gaf hen in februari gelijk. De administratie van Obama ging daartegen in beroep, maar gisteren weigerde het hof in New Orleans om de beslissing van de Texaanse rechtbank ongedaan te maken.

De zaak verhuist dus nu naar het Federaal Hooggerechtshof.