Amerikaans gerecht neemt Frère-holding GBL in het vizier

REUTERS
De Amerikaanse politiedienst FBI en het Amerikaanse ministerie van Justitie (DoJ) hebben gevraagd om inzage te krijgen in het Syriëdossier van het Franse Lafarge en de Belgische holding GBL. Dat melden L'Echo en De Tijd.

GBL, de holding van rijke Belg Albert Frère, is al sinds november het voorwerp van een antiterrorismeonderzoek. GBL is voor 9,43 eigenaar van de Franse cementgroep Lafarge.

Die laatste zou zich in Syrië schuldig hebben gemaakt aan financiering van een terroristische groepering en/of deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Het bedrijf zou met name miljoenen betaald hebben om zijn Syrische fabriek draaiende te houden.

Bij GBL gebeurden al huiszoekingen en inbeslagnames, en er zouden ook telefoons van GBL-toplui zijn afgetapt door het gerecht. Het Belgische luik van het dossier wint aan belang. Het federale parket wil niet zeggen of het de Amerikanen inzage verleend heeft in het dossier.

Er hangt veel van af voor GBL. De Amerikaanse antiterrorismewetgeving maakt het mogelijk om groepen die verdacht worden van steun aan terroristen, te verbieden om op het Amerikaanse grondgebied actief te zijn.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jacques Pauwels

  En zoals altijd in die dossiers,een happy end,weeral veel blablabla, maar weinig of geen boemboem.

 • Carl Op de Beeck

  Onze neoliberale regering is wel pro-Frère.

 • paul lemmens

  alles is goed om het onderzoek tegen Trump in de schaduw te stellen , zij zoeken ook overal geld om hun torenhoge schuld af te bouwen en onze politici doen gretig mee

 • Luc de Wolf

  En intussen benoemen wij Frère zijn kleinzoon als regent van de nationale bank.

 • Geert Van de Moortele

  Kapitalisten van de ergste soort voor wie enkel geld telt..