Amerikaans Congres versoepelt bankregels die na financiële crisis werden ingevoerd

Het Amerikaanse Capitool.
Photo News Het Amerikaanse Capitool.
Het Amerikaanse Congres heeft vandaag een wet goedgekeurd die de strengere bankregulering ingevoerd na de financiële crisis in 2008, weer versoepelt. De tekst moet nu enkel nog door president Donald Trump ondertekend worden voor de maatregelen van kracht gaan.

In totaal stemden 258 leden van het Huis van Afgevaardigden - onder wie ook 33 Democraten - voor de gedeeltelijke ontmanteling van de 'Dodd-Frank Act'. Die wet werd in 2010 onder de Democratische president Barack Obama ingevoerd om de financiële sector strenger te reguleren en zo een nieuwe Wall Street-crash te vermijden. Precies 159 afgevaardigden stemden tegen. De Senaat keurde de nieuwe wet midden maart al goed.

Concreet zullen de strengste regels van de Dodd-Frank Act door de nieuwe wet niet meer van toepassing zijn op banken met activa tot 250 miljard dollar (212 miljard euro). De allergrootste financiële instellingen ontspringen de dans niet. "Dit is een grote stap in het bevrijden van onze economie van overmatige regulering", reageert de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan.

"Dit is een grote stap in het bevrijden van onze economie van overmatige regulering", reageert de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan (foto).
AFP "Dit is een grote stap in het bevrijden van onze economie van overmatige regulering", reageert de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan (foto).

Overwinning voor Trump

De versoepeling van de bankregels is een overwinning voor Trump, die de Dodd-Frank Act eerder als een "ramp" omschreef. Hij had de financiële lobby al vanaf zijn aantreden beloofd om de strenge regels grotendeels ongedaan te maken.
Nancy Pelosi, Democratische minderheidsleider van het Huis van Afgevaardigden, is dan weer niet te spreken over de de versoepeling van de regels, die "de stabiliteit van ons financieel systeem en onze economie bedreigt". "

Deze wet zal ons terugbrengen naar de dagen waarin onbeteugelde roekeloosheid op Wall Street een historische financiële instorting in gang zette."
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bernaerts Diane

  Jammer dat de president als enige gevrijwaard is van aanklachten wegens "persoonlijke verrijking", anders hadden ze Trump al dikwijls kunnen pakken!

 • Christian Alex

  Dat mogen ze in Europa ook eens doen, die regels versoepelen. Mede door al die dwaze regels stijgen de kosten voor de banken en krijgen we geen intrest meer. Bovendien worden we uitgesloten ons geld wat te laten opbrengen, bijvoorbeeld door het verbieden om te beleggen in bepaalde Amerikaanse etfs. Of door de regels voor obligatieuitgiften zo streng te maken, voor kleine coupures, dat particulieren niet meer kunnen intekenen.

 • Stefanie van Dijk

  Trump geeft de banken weer vrij spel om door te doen al van voor de crisis, gewoon maar even vergeten hoe die crisis ontstaan is en waarom die regeltjes opgesteld waren. Alleen jammer dat als het mis gaat de hele wereldeconomie wordt meegesleurd de afgrond in. Zal meneer Trump niks kunnen schelen, die heeft z´n scheepjes al op het droge

 • Karel Valgaern

  Benieuwd wat deze maatregel nu weer opbrengt voor zijn organisatie. Of is er afgesproken om megaleningen tegen zéér gunstig tarief te verlenen aan hen? Dan is er sprake van misbruik van macht met concurrentievervalsing tot gevolg...

 • Edmond Dantès

  Trump heeft als president maar één grote ziekelijke obsessie, alles wat Obama gerealiseerd heeft vernietigen. Op naar een nieuwe vastgoedbubbel en rommelkredieten in Amerika.