Amerikaans Congres kreeg "verontrustende" documenten over Boeing 737 MAX

Ter illustratie
AFP Ter illustratie
De Amerikaanse vliegtuigproducent Boeing heeft nieuwe documenten overgemaakt aan de commissie voor transport in het Amerikaanse Congres. Die documenten zouden "een heel verontrustend beeld lijken te schetsen" van de veiligheidsproblemen bij het vliegtuigtype 737 MAX. Dat zei een raadgever van het Congres.

Boeing stuurde de documenten "laat op de avond" van maandag, enkele uren na het ontslag van topman Dennis Muilenburg, aldus de assistent van de commissie, die momenteel een onderzoek voert naar de 737 MAX. Dat vliegtuigtype staat sinds 13 maart aan de grond, na twee dodelijke crashes.

De raadgever verduidelijkte niet of de documenten de situatie beschrijven voor of na de ongevallen met de toestellen van Lion Air en Ethiopian Airlines. Die gebeurden respectievelijk eind oktober 2018 en 10 maart 2019. Daarbij vielen 346 doden.

De assistent verduidelijkte dat Boeing de documenten op eigen initiatief heeft overhandigd. De documenten lijken een erg verontrustend beeld te schetsen over twee bezorgdheden die werknemers van Boeing hadden geuit. Het gaat dan over het engagement van het bedrijf voor veiligheid, en de inspanningen van enkele werknemers om te verzekeren dat de productieplannen van het bedrijf niet werden gedwarsboomd door regulatoren of anderen, aldus de assistent.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Erik van Oost

  @ Werner: de A380 heeft voordelen t.o.v. de Dreamliner en omgekeerd. Bij turbulentie zal de A380 uiteraard minder schudden dan de Dreamliner (A380 weegt meer dan het dubbel). Luchtkwaliteit is dan weer beter in de Dreamliner wat resulteert in minder vermoeidheid, droge ogen en dergelijke... Airbus plant trouwens om de productie van de A380 te stoppen.

 • werner Van der Kelen

  Verleden week gevlogen met een 787 dreamliner van Qatar airways, een tijd geleden gevlogen met een airbus a380 van Etihad, awel die Boeing mogen ze houden, dat toestel vliegt niet stabiel als je het vergelijkt met een airbus, die Boeing schud en beeft in de lucht

 • Rudo Van Leuven

  Trumpy heeft altijd beweert dat het schandaal van de MAX NEP NEWS is, uitgevonden door de communisten van de Democraten. Hij moet het alleen nog maar bewijzen, maar zit al dicht bij de bron (PELOSI).

 • luc Cuypers

  Hoeveel aandelen heeft mister Trump in deze firma ?

 • Feline Noé

  Het is hoe alles altijd werkt. Moet snel en op tijd. Hoe meer geld hoe beter. De werknemers en klanten zijn het best wanneer ze niet kunnen praten en zagen. Hoe kan het beter? Wanneer de werknemers en mensen kunnen praten. Frankrijk is altijd een voorbeeld geweest. Als ze niet meer luisteren naar het volk, moeten ze het voelen en de kapitalistische balans wat herstellen. 100 jaar geleden ook zo, niets nieuws. Boeing is goed voor veel jobs, ze kansen geven om zich te herpakken.