Amerikaans-Chinese relaties verder onder druk: VS keuren verkoop torpedo's aan Taiwan goed

Een Taiwanese onderzeeër van Nederlandse makelij vaart voorbij tijdens een ceremonie na de eerstesteenlegging van een nieuwe scheepswerf. Deze moet vanaf 2024 eigen duikboten opleveren. (Foto uit mei 2019). De Taiwanese marine beschikt momenteel over vier onderzeeërs.
EPA Een Taiwanese onderzeeër van Nederlandse makelij vaart voorbij tijdens een ceremonie na de eerstesteenlegging van een nieuwe scheepswerf. Deze moet vanaf 2024 eigen duikboten opleveren. (Foto uit mei 2019). De Taiwanese marine beschikt momenteel over vier onderzeeërs.
De Amerikaanse overheid heeft de verkoop goedgekeurd van achttien torpedo’s aan Taiwan. Die wapendeal, waar een bedrag van 180 miljoen dollar (164 miljoen euro) mee is gemoeid, kan de relatie tussen Washington en Peking verder onder druk zetten. De Chinese overheid ziet Taiwan als een afvallige provincie.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de verkoop van de projectielen in het nationale belang is van de VS. De verkoop “zal de veiligheid van de ontvanger verhogen en een bijdrage leveren aan het handhaven van politieke stabiliteit, de militaire machtsbalans en economische vooruitgang in de regio”, stelt het departement in een verklaring.

De torpedo’s van het type MK-48 zijn ontworpen om afgevuurd te worden door onderzeeërs. De projectielen komen uit de voorraad van de Amerikaanse marine. Dergelijke wapenverkopen vallen slecht in China, dat Frankrijk recentelijk waarschuwde dat een wapendeal met Taiwan negatieve gevolgen zal hebben voor de onderlinge relatie.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat protest is aangetekend tegen de geplande wapenverkoop door de VS. Een woordvoerder zei dat Washington wordt opgeroepen om geen wapens meer te leveren aan Taiwan en ook alle militaire banden met het eiland te verbreken om een verdere verslechtering van de relatie met Peking te voorkomen.

Het huidige Taiwan is gesticht door Chinese nationalisten die vorige eeuw op de vlucht sloegen na het uitroepen van de communistische Volksrepubliek China. De democratisch bestuurde eilandstaat noemt zich de Republiek China. De Amerikanen maakten in 1979 een einde aan de diplomatieke betrekkingen met Taiwan, maar zijn nog wel de belangrijkste wapenleverancier.

Lees ook:

Trump beschuldigt China van “massamoord”

“Onafhankelijkheid brengt Taiwan rampspoed”: Xi Jinping wil hereniging desnoods met geweld

Waarom Taiwan zo weinig coronabesmettingen en doden telt
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino De Neef

  Taiwan moet internationaal erkend worden als een onafhankelijk land.

 • Hilde Phlips

  Die uitleg is nogal kort door de bocht. Taiwan, het vroegere Formosa is niet 'gesticht', maar was het laatste bolwerk van de nationalisten tijdens de communistische opstand, dat nooit door de communisten veroverd kon worden. In feite is Taiwan dus nog steeds het vroegere, niet-communistische China.

 • Danny Govaerts

  Dit is nog maar het begin. Stel U voor wat Trump nog allemaal goed gaat keuren eenmaal hij weet dat hij geen tweede termijn mag doen als president. Dan pas gaan de popen aan het dansen.

 • Michel Van der Hoydowch

  Wapenwedloop is niet bevorderlijk voor wereldvrede. De VS erkennen Taiwan niet maar om er Dollars aan te verdienen zijn ze goed genoeg.

 • Carin Desmet

  En maar blijven de wereld omzeep helpen voor macht, land, geld, olie enz.... En dat al aarde leeft onder de grond of boven de grond eigenlijk van iedereen is...