Amerikaans anker schiet live op tv vol over lot migrantenkindjes

Rachel Maddow verbijt de tranen.
Twitter Rachel Maddow verbijt de tranen.
De Amerikaanse journaliste Rachel Maddow vocht live op MSNBC tegen de tranen toen ze een pas binnengelopen persbericht probeerde voor te lezen over het immigratiebeleid van Donald Trump. Ze verontschuldigde zich daarna op Twitter.

Maddow kreeg in haar actualiteitsprogramma dinsdagavond op het einde nog een belangrijk persbericht van AP binnen dat ze probeerde voor te lezen. Maar haar emoties namen de overhand. "Dit is niet te geloven", zei ze over wat ze al in stilte aan het lezen was. "Trumps regering stuurt baby's en andere jonge kinderen... woeh... wacht even", kreeg Maddow het moeilijk. Ze stamelde nog wat over "drie opvangplaatsen" voor migrantenkinderen, maar het werd Maddow duidelijk te veel. "Ik moet dit aan iemand anders overlaten", zei ze. "Sorry, dat doet het hem voor vandaag. Tot morgen." Ze gaf het woord aan haar collega in Texas.

Daarna kwamen er op Twitter opnieuw excuses: "Het is in de eerste plaats mijn job om in staat te zijn te spreken live op televisie". Ze publiceerde de volledige tekst van het nieuwsitem over de Amerikaanse immigratiediensten die kinderen van hun ouders scheiden en in aparte "opvangplaatsen voor kinderen met een kwetsbare leeftijd" in Zuid-Texas onderbrengen. Het persbureau AP had het onder meer over "speelkamers vol huilende peuters in crisis". Maddow tweette: "Nogmaals sorry dat ik het even kwijt was. Dit was niet hoe ik wou dat het gegaan was, nog in de verste verte niet."

Trump bindt in

Het anker kreeg van heel wat kijkers een hart onder de riem, terwijl anderen het dan weer over krokodillentranen hadden. Iemand postte: "Ze staat voor wat miljoenen Amerikanen hebben gevoeld en nog altijd voelen". Filmmaker en activist Michael Moore noemde het een "moedig moment van integriteit" en schreef dat ze "de tranen van 300 miljoen Amerikanen huilde". Maddow werd zelfs vergeleken met Walter Cronkite die in 1963 de kijkers overmand door emoties inlichtte over de moord op president John F. Kennedy (beelden onderaan).

President Trump werd de laatste dagen overladen met kritiek, ook vanuit zijn eigen partij, voor zijn hardvochtige immigratiebeleid. Hij heeft het inmiddels in die zin aangepast dat ouders en kinderen voortaan niet meer van elkaar zullen gescheiden worden. "Maar de nultolerantie blijft voor wie illegaal het land binnenkomt", stelde hij vastberaden.
31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Joeri Bruins

  Bernaerts Diane, Obama deed hetzelfde. Informeer je liever eerst! Trump toont net meer empathie dan Obama door in te gaan tegen diens beleid en nu te beslissen kinderen niet meer te scheiden van hun ouders.

 • Jan Ooms

  wim CLAES: Ik weet niet of je dezelfde fotos als ik heb gezien, maar ik zag kinderen, in kooien, die op de grond moeten slapen met aluminium dekens. Hoezo, een echt bed?

 • Jonathan Wouters

  Roeping gemist mevrouw, beter actrice geworden!

 • Wally Hells

  Natuurlijk is dit heel erg, maar is echt niet professioneel

 • an kobe

  Fijn om te zien dat er toch nog mensen zien met empathie, die zich kunnen inleven in babies en peuters die worden afgenomen van hun ouders en in kooien worden geplaatst. Dit is niet gespeeld.