Amerikaans aartsbisschop stapt op na beschuldiging van toedekken seksueel misbruik

Kardinaal Donald Wuerl, aartsbisschop van Washington.
AFP Kardinaal Donald Wuerl, aartsbisschop van Washington.
De Amerikaanse kardinaal Donald Wuerl is teruggetreden als aartsbisschop van Washington. Wuerl werd ervan beschuldigd feiten van seksueel misbruik door priesters in de doofpot te hebben gestopt. Het verzoek van de kardinaal om een stap terug te zetten, werd goedgekeurd door Paus Franciscus, zo meldt het Vaticaan vandaag.

De 77-jarige Wuerl kwam onder vuur te liggen na een rapport door de gerechtelijke diensten van Pennsylvania in augustus. Daarin wordt melding gemaakt van feiten van misbruik door 301 priesters, over een periode van zeventig jaar. Meer dan duizend minderjarigen werden slachtoffer van het misbruik. De kardinaal, die van 1988 tot 2006 bisschop was van Pittsburgh (Pennsylvania), werd in dat rapport aangeduid als een van de kerkleiders die een rol speelde bij het toedekken van de feiten.

Op basis van dat rapport hadden heel wat mensen geëist dat Wuerl zou opstappen. In september had de kardinaal al bekendgemaakt dat hij van plan was om zijn ontslag aan te bieden bij de paus.

Tweede keer

Het is al de tweede keer dat een Amerikaanse kardinaal zich moet terugtrekken wegens het doodzwijgen van seksueel misbruik. In 2002 had ook kardinaal Bernard Law ontslag genomen als gevolg van een schandaal in Boston.

Bekijk ook: