Amerikaan sterft door hersenetende amoebe na zwempartij in waterpark

screenshot
Een zwempartij in het waterpark Fantasy Lake in de Amerikaanse staat North Carolina heeft het leven gekost aan Eddy Gray. De 59-jarige Gray raakte besmet door een hersenetende amoebe. Hij overleed maandag na een kort ziekbed.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.

Eddy Gray, uit Guilford County, ging op 12 juli zwemmen in het Fantasy Lake Water Park in Cumberland County (North Carolina). Een hersenetende amoebe (naegleria fowleri) moet langs de neus het zenuwstelsel van Gray zijn binnengedrongen. Als dat gebeurt, heeft een mens slechts een geringe kans op overleven.

De hersenetende amoebe is een ééncellig organisme dat vooral voorkomt in warm en laagstaand zoetwater, meestal door hogere temperaturen die een tijdje aanhouden. In North Carolina is de naegleria fowleri te vinden in meren, rivieren en warmwaterbronnen.

De amoebe is niet besmettelijk voor de mens als ze ingeslikt wordt, maar is dodelijk als ze via de neus geïnhaleerd wordt. Het risico daarop is groter bij watersportactiviteiten als duiken en waterskiën.

De hersenetende amoebe is in de meeste gevallen dodelijk.
Centers for Disease Control and Prevention De hersenetende amoebe is in de meeste gevallen dodelijk.

Neus toe

Als de amoebe het brein binnendringt, vernietigt het daar hersenweefsel. Het slachtoffer krijgt last van ernstige hoofdpijn, koorts, misselijkheid en braken. Daarna volgen een stijve nek en beroertes, en geraakt de patiënt in coma, om uiteindelijk binnen de week of twee weken na de infectie te sterven.

De hersenetende amoebe is een angstaanjagend en helaas meestal fataal beestje, maar besmettingen zijn gelukkig zeldzaam. Tussen 1962 en 2018 werden er in de VS 145 infecties geteld, waarvan vijf in North Carolina. In amper vier gevallen overleefde het slachtoffer de aanval van de amoebe.

De overheid raadt zwemfanaten aan hun neus dicht te knijpen of een neusklemmetje te gebruiken in gebieden waarvan het geweten is dat de naegleria fowleri er aanwezig is.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ricci Latte

  Erg jammer voorval, ook al weet je dat de kans bestaat er mee geïnfecteerd te geraken... een plonsje kan deugd doen maar ja, is dat het risico wel waard? Eén figuurlijke kanttekening toch en een welgemeende: het is dus ongevaarlijk voor mensen zonder hersenen... wij zitten er van verstikt aan de Europese en Belgische top, hoe zalig moet dat gevoel zijn als je weet dat je immuun bent!

 • patrick brom

  saluut ga dan eens zwemmen ,van brute pech gesproken RIP man

 • Wim Offermans

  Indien ik wist dat dat ding in het water aanwezig is, ging ik er niet in.

 • karin verwimp

  Komt in de USA elk jaar voor. Er zijn er altijd die de raad om een neusklemmetje te gebruiken in de wind slaan.

 • ann Van Damme

  Tja, leven kan niet zonder risico's en van te leven ga je dood.