Amerikaan na 27 jaar vrijgesproken van moord die hij als 14-jarige zou hebben gepleegd

John Bunn tijdens zijn vrijspraak in de rechtbank.
Videostill John Bunn tijdens zijn vrijspraak in de rechtbank.
John Bunn was pas 14 jaar oud toen hij in 1991 werd veroordeeld voor een moord die hij nooit had gepleegd. Na al die jaren in gevangenschap te hebben gepleit voor zijn onschuld, kreeg hij nu eindelijk gelijk van de rechter.

Dat leidde tot emotionele taferelen in de rechtbank. Rechter Shawndya Simpson omvatte de beide handen van de nu 41-jarige Amerikaan, die zijn hoofd op de balie legde. Hij huilde toen hij zijn advocaat omhelsde. "Hier heb ik 27 jaar voor gevochten. Een gevecht om mijn leven en mijn onschuld terug te krijgen", klink het geëmotioneerd.

Gerechtelijke dwaling

Volgens de rechter was de veroordeling van Bunn een gerechtelijke dwaling, zo meldt CNN. De jongen werd na de moord samen met een 17-jarige vriend opgepakt op basis van een anonieme tip. Vervolgens zou een getuige de jongens op een foto hebben aangewezen als de daders. De rechtszaak en duurde slechts één dag.

Nu blijkt dat het dna dat werd gevonden helemaal niet overeenkwam met dat van de veroordeelde jongens. Bovendien is een agent die zich met het onderzoek bezig hield, inmiddels verdachte in een onderzoek naar wanpraktijken binnen de New Yorkse politie. Hij zou veel vaker onschuldige mensen voor misdaden hebben laten opdraaien.

In 2009 werden de beide verdachten door de nieuwe bevindingen al vrijgelaten uit de gevangenis. Sinds deze week is John Bunn ook weer daadwerkelijk een onschuldig en vrij man.    
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Als sommige agenten daar zo graag ongewapende niet blanke medeburgers neer knallen dan kan je begrijpen dat er ook tussen zitten die graag niet blanke onschuldigen laten veroordelen door bewust het onderzoek te manipuleren.

 • Jo Bosman

  Ook hier is dat al gebeurd en gebeurd dit nog. Het haalt de pers nog niet eens. Alternatieve waarheden worden door de rechtbank aanzien als waarheid terwijl er geen enkel bewijs tegenover staat. In de jaren 70 en 80 was dat schering en inslag. Men vond wel altijd en barbertje dat moest hangen. Tongeren en Brugge waren daar heel bekend voor . De zaak Clottemans en Vermassen zijn alternatieve waarheden al vergeten ?

 • Tania Janssens

  Schering en inslag, hoeveel zijn er zo. Heel hun leven gegerukt, maar als de afro amerikaan in opstand komen begrijpen ze het niet.

 • Vic Smeets

  En nogmaals.....daarom mijn rechtse vrienden is de doodstraf een slecht idee.....

 • Patrick Moorthamer

  Echte schande is dat,je zou het maar tegen komen en dat door een malafide agent!