Amerikaan mag kiezen: injectie of vuurpeloton

UNKNOWN
De 49-jarige Ronnie Gardner, een Amerikaanse terdoodveroordeelde, moet binnen de twee weken beslissen of hij om het leven wil komen door een dodelijke injectie of het vuurpeloton. De staat Utah, in het westen van de Verenigde Staten, maakt immers nog gebruik van beide methodes.

"We hebben informatie gevraagd en gekregen over beide procedures", vertelt de advocaat van de terdoodveroordeelde. Eens Gardner een keuze gemaakt heeft, zal een executiedatum vastgelegd worden.
 
Utah is de enige Amerikaanse staat die veroordeelden nog heeft gefusilleerd sinds de herinvoering van de doodstraf in 1976. Het vuurpeloton wordt normaal niet meer gebruikt, behalve wanneer de veroordeelde voor 2004 de wens heeft uitgedrukt van de methode gebruik te willen maken.
 
En dat is het geval bij Gardner, die in 1985 ter dood veroordeeld werd voor doodslag op een advocaat tijdens een ontsnappingspoging uit een rechtbank waar hij moest terechtstaan voor een gewapende overval.
 
In de VS worden terdoodveroordeelden meestal omgebracht met behulp van een dodelijke injectie. Een terdoodveroordeelde, Larry Bill Elliott, vroeg in 2009 om te sterven op de elektrische stoel in Virginia. (belga/vsv)